Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Július 17. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Nyaralás a gyerekeknek, kihívás a szülőknek

Nyaralás a gyerekeknek, kihívás a szülőknek

Idén is közel másfélmillió gyerek kezdte meg vakációját a tanév végeztével. A szülőknek ilyenkor is gondoskodniuk kell megfelelő felügyeletről, ami munkájuk mellett komoly kihívást jelent. Alapítványi és nagyvállalati vezetők szerint azonban már vannak értékes céges kezdeményezések a családok ilyen típusú terheinek könnyítésére.

Magyarországon közel más félmillió olyan gyermek él, akinek a fele valamilyen oktatási intézményben tölti hétköznapjait a tanévben. A nyári szünet ideje alatt a szülőknek megoldandó feladatot jelent, hogy hogyan gondoskodjanak gyermekük elhelyezéséről, megfelelő ellátásáról és biztonságáról. Számos programlehetőség kínálkozik, a csak napközbeni felügyeletet nyújtó nyári napköziktől az „ottalvós” tábori lehetőségekig. Ezek ára széles skálán mozog, a tízezres nagyságrendtől egészen a százezres kategóriáig választhatnak a szülők, de a gyermekek több hetes nyári felügyelete még a legolcsóbb lehetőségek igénybevétele mellett is könnyedén átlépheti a százezer forintot.
Anyagi megterhelések

Hazánkban négyszázezer gyermek él három vagy több testvérével egy családban, illetve félmillió szülő neveli egyedül gyermekét*. „Az, hogy a gyermekek a nyári szünetben biztonságban legyenek, tartalmasan pihenjenek, egyéniségüket gazdagító élményekben legyen részük, minden gyermek joga kellene, hogy legyen. Ezzel szemben az egyre növekvő társadalmi különbségek közepette egyesek számára természetesek a többhetes nyári táborok, míg másoknak marad a csellengés, jó esetben a patakpart, rossz esetben a televízió. A sokgyermekes, egyszülős családok számára a hosszú nyári szünet komoly anyagi megterhelést jelent. A pályaújrakezdő nők például a nyári hónapokban a legritkábban kezdenek el munkát keresni, hiszen a gyermek(ek) felügyeletével, ellátásával kapcsolatos teendők miatt sokszor erre sincs idejük” – mondta el Keveházi Katalin, a Jól-Lét alapítvány szakmai vezetője.

A gyerekek nyári vakációja mindig nagy szervezést igényel a szülőktől, főleg, ha együtt szeretnének pihenni. „Hazánkban a jelenlegi családmodell kétkeresős rendszerre van általánosan beállítva, amelyben egyik szülő sem engedheti meg magának, hogy hónapokra hátrahagyja a munkahelyét a gyermekei miatt. Egy három év feletti gyermeknek ma Magyarországon 55-60 nap közoktatási szünet jár évről- évre, amelynek felügyeletét a szülőknek 20-30 szabadnapból kell kigazdálkodniuk” - mondta el Dr. Nagy Ágnes a Céges Családi Napközi program vezetője.

„Magyarországon még nem általánosan bevett gyakorlat az, hogy a munkába éppen visszatérő vagy a már nagyobb gyermeket nevelő szülőket különböző programokkal támogassák a munkáltatók. A Céges Családi Napközi programot pont az ilyen nehézségek megoldására alkottuk meg, amelyhez jelenleg több mint tíz hazai nagyvállalat csatlakozott. A cégekkel közösen, partneri viszonyban törekszünk arra, hogy Magyarországon is megteremtsük a munka és család egyensúlyát, illetve azt, hogy a családos munkavállaló a munkáltatók szemében is értéket képviseljen” – tette hozzá Dr. Nagy Ágnes.

A hazai nagyvállalatok közül is egyre többen kívánnak segíteni a gyerekek nyári elhelyezésével kapcsolatban. A Magyar Telekom idén hetedik alkalommal hirdette meg a „Nyakunkon a nyár!” gyermektáboroztatási programját, amelynek keretében a telekomos szülők gyermekei számára kínál kedvezményes nyári táborozási lehetőségeket. A szolgáltató 2012-ben 389 gyerek nyári táboroztatásához járult hozzá, akik közel 50 különböző tábori lehetőség közül választhattak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.