Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 11. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: orientpress

Novemberben feleződhet a kötelező díja

Novemberben feleződhet a kötelező díja

A személyautók átlagos kötelező díja 2013 negyedik negyedévének küszöbére 15 százalékkal drágult a díjhirdetési liberalizáció bevezetése, január elseje óta. A Netrisk Kgfb-index tanúsága szerint az átlagdíjak az idei tavasz derekán, egy jelentős díjemelkedés nyomán álltak be a 23 ezer forint körüli értékre, azóta – immár közel fél éve – ezen a szinten stagnálnak. Az év végi kampány azonban akár 50 százalékot megközelítő díjzuhanást is hozhat az évközi díjszinthez képest.

A különféle teljesítmény szerinti bontásból (kis-, közép- és nagykategória) kitűnik, hogy a legnagyobb növekedést az elmúlt kilenc hónapban a 150 kW feletti teljesítményű autók köteleződíja produkálta, amely minden bonus-kategóriában csaknem a harmadával drágult.

A féléves adatokhoz képest azonban jelentős korrekciók zajlottak le az egyes szegmensekben. Míg félévkor még minden teljesítménykategóriánál a B10-es besorolású autóknál észlelhettünk nagyobb mértékű (a nagykategóriánál például közel 60 százalékos) díjemelkedést, mára ez a tendencia mindenhol megfordult, és ismét a kedvező kártörténeti besorolású járművek preferálását tapasztalhatjuk.

„A időszak elején tapasztalható aktív kísérletezést követően a díjstruktúra viszonylag állandósult – értékeli az elmúlt hónapok fejleményeit Sebestyén László, a Netrisk vezérigazgatója. – Az év eleje óta összesen 44 tarifaváltoztatást jelentett be a piacon szereplő 15 biztosító, ezek több felére azonban még a március-áprilisi időszakban került sor.”

A kampány mindent borítani fog

Az idei kötelezőkampányban még mindig a hazai gépjárműállomány több mint fele, kétmillió jármű érintett: ennyi kötelező biztosításnak az évfordulója esik az év végére. Továbbra is intenzív lesz tehát a kampány, amelynek során a Netrisk várakozásai szerint idén is mintegy 400-450 ezer biztosítóváltásra kerül sor.

A kampány időszakára a legtöbb biztosító várhatóan új díjtarifát hirdet majd, melyet az utolsó pillanatig igyekszik titokban tartani. Így az új díjakról várhatóan a jogszabály által biztosított legkésőbbi időpontban, november 2-án értesülhetnek az érintett autósok, akiknek ezt követően csaknem egy hónapjuk lesz eddigi biztosításuk felmondására.

A kiélezett kampány hatására az időszak során kötött szerződések átlagdíja ismét jóval az évközi díjak szintje alatt, várhatóan 12-13 ezer forint körül alakul majd, ami a tavalyi kampányidőszakban kötött szerződések átlagdíjánál ugyan kissé magasabb, de a Kgfb-indexben időszakosan így is közel 50 százalkos zuhanást okozhat majd.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;