Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2015. Január 11. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Növekszik az aggodalom az arab világban is

Növekszik az aggodalom az arab világban is

Feszült figyelemmel követik az arab világban a nyugati társadalmak reakcióját a párizsi gyilkosságokra; sokan az iszlámellenes érzelmek rohamos terjedésétől tartanak. 'Az embereken ilyenkor eluralkodik az érzés, hogy a Nyugat nem képes különbséget tenni az arab társadalmak túlnyomó többségét alkotó mérsékelt muzulmánok, és a terroristák között' - mondta Ammár Ali Haszan egyiptomi politológus.

'Megint a muzulmánok fizetnek a világban elkövetett terrorcselekményekért' - áll nagy piros betűkkel az al-Jóm asz-Szábe című egyiptomi újság pénteki címlapján, utalva arra, hogy több mecsetet támadás ért Franciaországban, miután egy algériai származású testvérpár agyonlőtte Párizsban a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap 12 munkatársát.

Ammár Ali Haszan egyiptomi politológus és rovatvezető az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: az arab sajtóban és a muzulmán értelmiségiek körében egyfajta frusztrált hangulatot lehet észlelni, hiszen a Nyugaton kialakult iszlámképet pont ezek az esetek formálják leginkább. 'Az embereken ilyenkor eluralkodik az érzés, hogy a Nyugat nem képes különbséget tenni az arab társadalmak túlnyomó többségét alkotó mérsékelt muzulmánok, és a terroristák között' - mondta a politológus.

'A megbélyegzettség érzését tovább rontja, hogy a Nyugat a jelek szerint elfelejti: a dzsihadisták ellen harcolók, csakúgy mint a világban elkövetett merényletek áldozatai általában muzulmán vallásúak - mondta, és megjegyezte - a sors fintora, hogy a rendőr, akit a csütörtöki vérengzésről készült felvételek egyikén agyonlőnek, egy tunéziai származású muzulmán.'

Haszan szerint sokan úgy látják, hogy az Európában és az Egyesült Államokban terjedő ellenérzés a muzulmánokkal szemben a radikálisok malmára hajtja a vizet, hiszen a fiatalok verbuválásakor mindig azzal érvelnek, hogy a Nyugat állandó háborút vív az iszlám ellen.

'A muzulmánok úgy látszik minden helyzetben vesztésre állnak' - írja egy neves szudáni karikaturista, Hálid al-Baih, aki azt fájlalja az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió honlapján megjelent cikkében, hogy 'a muzulmán vallásúaknak folyton elnézést kell kérniük olyan tettekért, amelyeket nem követtek el, és nem is támogattak'.

A BBC arab nyelvű csatornáján futó egyik műsorban egy Franciaországból betelefonáló néző keserűen állapította meg, hogy bár Szíriában és Irakban 'naponta több tucat embert mészárolnak le, az erről szóló tudósítások eltörpülnek a párizsi eset által kiváltott hírözön mellett'.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).