Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 18. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nincs titkos földtörvény tervezet - állítja a VM

Nincs titkos földtörvény tervezet - állítja a VM

Nincs titkos szövegváltozata a földforgalmi törvénynek, csupán készül a zárószavazás előtti módosító javaslat, amelynek a kormányzati egyeztetése még tart - hangsúlyozza a Vidékfejlesztési Minisztérium. Civil szervezetek ugyanakkor a tervezet nyilvánosságra hozatalát követelik a tárcától, ami - álláspontjuk szerint - nem vette figyelembe a földtörvényre vonatkozó javaslataikat. A vidékfejlesztési tárca szerint egy naponta változó munkaanyagot felesleges bárkinek bemutatni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium által kezdeményezett június 14-ei egyeztetésre a több mint 200 civil szervezet közül 79-en jöttek el. A tárca közleménye szerint 'a tárgyaláson már az első percekben világossá vált, hogy részükről nem a földforgalmi törvény módosítása a cél, hanem a botránykeltés'.

A Vidékfejlesztési Minisztérium munkatársát állítólag személyében sértegették, többszöri kérésre sem voltak hajlandóak kikapcsolni a kép- és hangrögzítő eszközöket. Abban az esetben, ha a civilek nem ragaszkodnak a beszélgetés felvételéhez, szóbeli tájékoztatást kaptak volna a Minisztérium által javasolt módosításokról, amelyek egy részét a tárca éppen a civilek javaslataiból emelte be a törvénybe - olvasható a levélben.

Az OrientPress szerette volna megtudni, hogy a VM miért nem járult hozzá az említett munkatárs, dr. Simon Attila, helyettes államtitkár nyilatkozatának rögzítéséhez. Telefonos érdeklődésünkre a tárca sajtóosztálya arra hivatkozott, hogy a június 14-ei egyeztetés a civil szervezetekkel a sajtó kizárásával történt- az ilyen zártkörű tárgyalásokról pedig sem hang-, sem videó felvétel nem készül.

'A földtörvény tervezet egy munkaanyag, amely napjában változik, ezt a munkaanyagot éppen ezért felesleges bárkinek a kezébe adni. A civil szervezetekkel történt egyeztetésnek is éppen az lett volna a célja, hogy a félreértéseket, módosításokat, újabb javaslatokat a felek megbeszéljék' -fejtette ki álláspontját kérdésünkre a minisztérium.

A június 14-i minisztériumi találkozóra a meghívott civil szervezetek másként emlékeznek: a Civilek a Mecsekért Mozgalom beszámolója szerint a tárgyaláson először 'két olyan személy jelent meg, aki nem rendelkezett felhatalmazással a civilek által küldött kifogásokkal kapcsolatos tételes álláspont kifejtésére, ugyanakkor lobogtattak egy „legeslegújabb” földforgalmi törvény tervezetet, amely június 9-én, vasárnap készült, de ezt – állításuk szerint – nem volt módjuk a tárgyaláson ismertetni. Ezek után a civilek követelésére fél órás szünet után megjelent dr. Simon Attila, helyettes államtitkár, de fél percen belül el is hagyta a termet, mert a civilek rögzíteni kívánták szavait, aki ettől elzárkózott.'

A részt vevő civil- és gazdaszervezetek ezért a minisztériumot tartják felelősnek az egyeztetés meghiúsulásáért. A civilek a földforgalmi törvény tervezete legújabb változatának nyilvánosságra hozását követelik, érdemi írásos választ kérnek a benyújtott javaslataikra, s azok beépítését kérik a törvénybe

A VM közleményében ugyanakkor kiemeli, többek között civil kezdeményezésre kerül a törvényjavaslatba a fenntartható földhasználatra való utalás, az ökológiai gazdálkodást folytatók számára az elővásárlási és elő haszonbérleti jogosultság, valamint a szerzési korlátozások megkerülésére irányuló jogügyletet (zsebszerződést) kötő személyeknek a földszerzésből öt évre történő kizárását biztosító rendelkezés, a tájgazdálkodási célú vízpótló csatorna és víztározó létesítésének lehetősége.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk