Városlista
2023. szeptember 21, csütörtök - Máté

Hírek

2012. Január 07. 07:16, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

NGM: megalapozatlan a Fitch leminősítés

NGM: megalapozatlan a Fitch leminősítés

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint a Fitch mai bejelentése, miszerint megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot megalapozatlan volt.

Az alábbi okok alátámasztják, hogy a hitelminősítő cég véleménye kialakításakor nem volt körültekintő, és döntésének időzítése sem indokolható.

Az első ok, hogy a jövő héten kezdődnek az IMF-fel való tárgyalások, amelyek a kormány várakozásai szerint sikerrel végződnek. A megállapodás minden bizonnyal a piacok megnyugvásához, valamint gyors eszközár-korrekcióhoz vezet. Magyarország fundamentumai szilárdak, és gazdasági helyzete stabil. A másik ok, hogy az Európai Unió által is visszaigazoltan 3 százalék alatt tudjuk tartani a 2012-es költségvetési hiányt, miközben a külső egyensúly folyamatosan javul. Harmadik ok, hogy tartós és jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az ország, amelyet tovább növel a tőkemérleg pozitív egyenlege. A kormányzat megfelelő fiskális tartalékokkal rendelkezik, illetve képes a piacról forrásokat bevonni. Ezért nincs veszélyben az államadósság finanszírozása. A negyedik ok pedig, hogy az MNB tartalékai magasak, a legutóbbi hónapban is 2 milliárd euróval emelkedtek. Végül a kormány 2011. december 15-én megállapodott a Bankszövetséggel, amely további pozitív makrogazdasági és stabilitási hatásokkal jár.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 21. 13:00, csütörtök | Belföld

Húszezer laptopot kapnak az iskolák

Mintegy négymilliárd forint értékben - 10-10 ezer laptopot szállít a Delta Technologies 100 százalékos leányvállalata, a Delta Systems Kft. budapesti, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegyei intézményeknek.

2023. Szeptember 21. 11:04, csütörtök | Belföld

Elektromos vezeték szakadása miatt útzár lesz az M1-esen

Felsővezeték szakadás történt az M1-es autópálya felett Tatabánya térségében, melyet azonnal javítani kell.

2023. Szeptember 21. 11:03, csütörtök | Belföld

Esztergomi robbantás - Az ORFK részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön közleményben fejezte ki részvétét az Esztergom külterületén történt robbantásban elhunyt rendőr hozzátartozóinak.

2023. Szeptember 21. 11:00, csütörtök | Belföld

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők