Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. December 08. 05:50, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Nemzetközi támogatásra szólítottak fel az afrikai csúcstalálkozó résztvevői

Nemzetközi támogatásra szólítottak fel az afrikai csúcstalálkozó résztvevői

Nemzetközi összefogást sürgettek az afrikai békefenntartó beavatkozások finanszírozására szombaton Párizsban, a Francois Hollande elnök által összehívott értekezlet résztvevői, akik 53 afrikai országot képviseltek.

"Egyetértettünk abban, hogy Afrikának képessé kell válnia saját biztonságának szavatolására" - hangsúlyozta a francia államfő a záró-sajtótájékoztatón. Hollande megígérte, hogy Párizs évi 20 ezer afrikai katona képzésével fogja támogatni, hogy 2015-ig felállhasson egy gyorsreagálású afrikai erő.

Az értekezlet zárónyilatkozatában Franciaország és az afrikai állam- és kormányfők a válsághelyzetekre reagálni képes afrikai kapacitások fejlesztését szorgalmazták, és ehhez széles nemzetközi anyagi támogatást sürgettek. A két napig tartó értekezlet néhány órával azután kezdődött pénteken, hogy megindult a francia katonai beavatkozás a Közép-afrikai Köztársaságban, ahova a volt gyarmatosító Franciaország mintegy 1600 katonát küld. Januárban Párizs négyezer katonát mozgósított Maliban a délre törő iszlamista erők feltartóztatására. Hollande jelezte: az Európai Tanács következő, december 19-20-án esedékes ülésén, amelynek fő témája az európai védelmi kérdések lesznek, indítványozni fogja, hogy az Európai Unió anyagilag támogassa az afrikai védelmi politikát.


"Ahhoz, hogy Európa biztosítani tudja a védelmét, Afrikának is tudnia kell biztosítania a sajátját, mert a két kontinens össze van kötve. Nincs olyan határ vagy tenger, amely megakadályozhatja a terroristák előrenyomulását" - mondta a francia elnök Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke felé fordulva, aki szintén részt vett az értekezleten.

A zárónyilatkozatban az aláírók leszögezték, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a határterületek biztosítására, különösen az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet által fenyegetett övezetekben."Franciaország támogatni fogja ezt az erőfeszítést azokban az országokban, amelyek ezt szeretnék, a biztonsági és védelmi erőinek megerősítésével, valamint a határ menti együttműködés és az afrikai fegyveres erős közös beavatkozásának fejlesztésének tervével" - mondta Hollande.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár köszönetet mondott Franciaországnak a találkozó megszervezésért, valamint jelezte: "sürgősen el kell kerülni, hogy a helyzet tovább romoljon a Közép-afrikai Köztárságban, és érvényesíteni kell az ENSZ BT határozatát", amely felhatalmazást adott Franciaországnak és az Afrikai Uniónak a katonai beavatkozásra a rend helyreállítása és a civil lakosság védelme érdekében. Az elsősorban biztonságpolitikai és gazdasági kérdésekkel foglalkozó találkozón minden felszólaló megemlékezett a pénteken elhunyt Nelson Mandeláról, az apartheidellenes harc hőséről.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.