Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. December 09. 05:29, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Nemzetiségi Gála és díjátadó a Budai Vigadóban

Nemzetiségi Gála és díjátadó a Budai Vigadóban

A magyarországi nemzeti és etnikai kisebbségek kultúrájáért végzett kiemelkedő munkájáért nyolc közművelődési szakember, illetve közösség vette át vasárnap este a Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat a Budai Vigadóban.

A elismerést évről-évre a Kisebbségek Napja alkalmából rendezett Nemzetiségi Gálán adják át. Idén a Magyarországi Szlovének Szövetsége Szakonyfalui Néptánccsoportját, a magyarországi horvátok néphagyományait megőrző Tanac Néptáncegyüttest, valamint a magyarországi szerb népművészet és néptánckultúra kiemelkedő képviselőjét, a Tabán Szerb Folklórcentrum Egyesületet jutalmazták az elismeréssel - közölte a díjátadó után a Nemzeti Közművelődési Intézet az MTI-vel.

Az emlékplakettel és díszoklevéllel járó elismerést Orsós Ferenc a Fund Cigány Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója és Kollátosz Jorgosz görög származású zeneművész mellett az időközben elhunyt Rusz Demeternek is odaítélték, aki több mint hat évtizeden át állt a maygarországi román baptista gyülekezetek szolgálatában. A díjazottak között szerepelt Rónai Józsefné Kiszler Teréz nyugdíjas tanár a német nemzeti kisebbség és Laukó Zsuzsanna pedagógus a szlovák nemzeti kisebbség érdekében végzett munkájáért.


A Nemzeti Művelődési Intézet jogelődje által 2005-ben alapított díjat olyan Magyarországon élő nemzetiséghez tartozó személyek és szervezetek kaphatják, akik és amelyek kiemelkedő tevékenységet végeznek a magyarországi kisebbségek kulturális örökségének megtartásáért, fejlesztésért, és tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez.

A IX. Nemzetiségi Gála műsorában bemutatkozott mind a 13 hazai kisebbség. A fellépők között volt a Jantra bolgár néptáncegyüttes, a Fláre Beás hagyományőrző cigány népzenekar, Kollátosz Jorgosz görög klarinétművész, a Tanac horvát néptáncegyüttes, a vecsési német Hagyományőrző Zeneegyesület fúvószenekara, a Nyisztor György román hagyományőrző néptáncegyüttes, a Tabán szerb néptáncegyüttes, az Ecseri Zöldkoszorú szlovák néptáncegyüttes, a Magyarországi Szlovének Szövetsége Szakonyfalui Néptánccsoportja, valamint Stefko Mihály ukrán hegedűművész.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.