Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Október 11. 14:01, hétfő | Külföld
Forrás: Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Nemi megkülönböztetés nélkül kell árulni egyes gyermektermékeket Kaliforniában

Nemi megkülönböztetés nélkül kell árulni egyes gyermektermékeket Kaliforniában

Kaliforniában nemi megkülönböztetés nélkül kell árulniuk a nagyáruházaknak a gyerekeknek szánt termékek egy részét, például a játékokat és a higiéniás cikkeket szombat óta.

Az amerikai sajtó szerint a Gavin Newsom, Kalifornia demokrata kormányzója által aláírt törvény úgy rendelkezik, hogy a nagy üzletekben lennie kell a nemek szempontjából semleges részlegnek is.

Ezekben "elfogadható választékot" kell felmutatni a termékekből, függetlenül attól, hogy hagyományosan lányoknak vagy fiúknak szánták. A törvény nem vonatkozik a gyerekruhára, csak a játékokra és a gyermekápolási cikkekre.

Az LMBTQ-közösség tagjai üdvözölték a törvényt, ugyanis szerintük a hagyományos marketing a lányokat jelölő rózsaszínnel és a fiúknak szánt termékek kékjével a nemi sztereotípiákhoz való alkalmazkodásra kényszerítik a gyerekeket.

A nyugati állam demokratáinak harmadszorra sikerült elfogadtatniuk a jogszabályt, ugyanis 2019-ben és 2020-ban kudarcot vallottak. Az idei javaslatot Evan Low demokrata képviselő jegyzi, aki azt mondta: egyik munkatársának tízéves kislánya ihlette a jogszabályt.

A kislány megkérdezte édesanyját, hogy miért "tiltottak" számára az üzlet egyes részei, csak azért, mert ő lány - közölte.

"Be kell fejeznünk a megbélyegzést azzal kapcsolatban, hogy mi elfogadható bizonyos nemek számára, és hagynunk kell a gyerekeket, hogy gyerekek lehessenek. Remélem, hogy ez a törvényjavaslat több vállalkozást ösztönöz Kaliforniában és az Egyesült Államokban, hogy elkerüljék a káros és elavult sztereotípiák erősítését" - tette hozzá a demokrata politikus.

A törvényt néhány republikánus politikus és számos konzervatív csoport ellenezte. Azzal érveltek, hogy a kormány nem mondhatja meg a szülőknek, hogyan vásároljanak gyermekeiknek.

Címkék: gyerek, kalifornia, termék

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.