Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. December 08. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nem tesz eleget a nácik által elrabolt műkincsek visszaszolgáltatására Hollandia

Nem tesz eleget a nácik által elrabolt műkincsek visszaszolgáltatására Hollandia

Egy, a hágai kormány által felkért szakértői bizottság szerint Hollandiának aktívan kellene keresnie a nácik által összerabolt műkincsek jogos tulajdonosait.

Az állami gyűjteményeknek és múzeumoknak szisztematikusan kellene kutatniuk műalkotások ezreinek eredetét - áll a jelentésben, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a testület.

A bizottság becslése szerint mintegy 4000 olyan műalkotás lehet a hollandiai gyűjtemények birtokában, amelyet a nácik a második világháború alatt vettek el tulajdonosától.

A szakértői bizottság megállapította, hogy Hollandiában 2007 óta már nem kutatnak aktívan a műkincsek törvényes zsidó tulajdonosai vagy örökösei után, ami ellentétes a Hollandia által is elfogadott nemzetközi elvekkel.

A jelentés élesen bírálja az eddigi visszaszolgáltatási gyakorlatot is, nevezetesen azt, hogy az örökösök igényeinek elbírálásánál figyelembe veszik a múzeumok érdekeit is, ami ugyancsak ellentétes a nemzetközi normákkal. A törvényes állapot helyreállítása elsőbbséget élvez - hívják fel a figyelmet a dokumentumban.

A második világháború alatt a nácik rengeteg műalkotást vettek el zsidóktól és más üldözöttektől Hollandiában is. A háború után a szövetségesek sok műkincset átadtak a holland államnak azzal a megbízással, hogy kutassa fel a jogos tulajdonosokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.