Városlista
2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2013. Szeptember 26. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Nem terjed az egynapos sebészet

Nem terjed az egynapos sebészet

Magyarországon napjainkban is csak a műtéteknek csekély hányadát látják el egynapos sebészet keretében, holott ha erre több pénzt adnának, még a várólistákat is csökkenteni lehetne – állítják szakértők. Az egynapos sebészet Magyarországon a nemzetközi trendekkel ellentétben nem terjedt el, és ezt a szakemberek elsősorban anyagi okokra vezetik vissza, de az ellátási forma terjedéséhez számos más feltétel sem adott - írja a Világgazdaság.

Kovácsné Balogh Ildikó, a békéscsabai kórház kontrollere az IME szaklapban publikált elemzésében rámutatott: miután 2007-ben egy pályázaton keresztül jelentős többletforrást biztosítottak az egynapos sebészet beindítására, csaknem duplájára, 4,6-ról 8,2 százalékra nőtt az összes műtéten belül az ilyen beavatkozások aránya. Hatvan százalékos növekedést eredményezett a 2011 első felében az a volumentöbblet, amit az intézmények csak egynapos ellátásban felhasználható tevékenységre használhattak fel.

E növekedés ellenére is csupán 10-15 százalékra emelkedett az egynapos beavatkozások aránya – írja a GYEMSZI dél-alföldi igazgatója. Mészáros János szerint a korábbi évek jó tapasztalatai azt mutatják, hogy évi 7-8 milliárd forintból- jelentős mértékben növekedhetne az egynapos ellátások száma. Ezzel nem csak a fekvőbeteget ellátó osztályok terhelése és a kórházak kiadása lehetne csökkenteni, de egyes területeken – például a szürkehályog-műtéteknél – a várólisták is rövidülhetnének.

Az Állami Számvevőszék egynapos sebészetről szóló jelentése is erre jut, ám egy felmérés azt mutatta: az egynapos sebészet legfontosabb gátló tényezője a kedvezőtlen finanszírozási környezet, de különösen az idős betegek számára a házi betegápolás miatt nem is vonzó ellátási forma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 15:45, hétfő | Belföld

Többnemzeti hadgyakorlatot tartanak Pápán

A gyorsaságot és a bevethetőséget demonstrálja a Pápa Bázisrepülőtéren tartott Swift Response 2024 többnemzeti hadgyakorlat

2024. Május 13. 15:43, hétfő | Belföld

Pénzbüntetésre ítélték Czeglédy Csabát az ördög ügyvédje-perben

Hatszázezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta Czeglédy Csaba ügyvédet, szombathelyi önkormányzati képviselőt az úgynevezett ördög ügyvédje-perben.

2024. Május 13. 15:40, hétfő | Belföld

Gyopáros Alpár: pályázni lehet falusi utcák, járdák, hidak, kerékpárutak felújítására

Önkormányzati tulajdonban lévő utcák, járdák, hidak és kerékpárutak felújítására pályázhatnak az ötezer lakosúnál kisebb települések a Magyar falu programban

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Belföld

Naposan indul a hét, majd megnő a záporok, zivatarok esélye

Napos idő várható gomolyfelhőkkel a hét első felében, 19-25 Celsius-fokos csúcshőmérsékletekkel, majd megnő a záporok, zivatarok esélye - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.