Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Július 15. 09:11, hétfő | Helyi
Forrás: infopest

Nem fog petrezselymet árulni – a Petrus jó híre máris szárnyra kelt

Nem fog petrezselymet árulni – a Petrus jó híre máris szárnyra kelt

Megbúvó kis sziget, Párizst idéző hangulatú környék a dinamikusan fejlődő Ferencváros szívében. A Ferenc tér hangulatos parkja szomszédságában néhány nappal ezelőtt igazi gasztronómiai fellegvár nyílt...

Feke Zoltán séf merész húzással döntött úgy, hogy új éttermét nem a divatos sétálónegyedek környékén nyitja meg, hanem egy kicsit szokatlanabb, de nagyon szerethető helyszínen. A tervek szerint az étterem maga is nagyon szerethető lesz, ezt belépés után azonnal megállapítja a látogató, hiszen olyan hangulat fogadja, hogy egy percig sem feszeng, hanem azonnal otthon érzi magát.

„A Petrus nem egy fellengzős dolog, és ezt szerettük volna a névvel is kifejezni. A petrezselyem egy nagyon mai alapanyag, de mégis egyszerű és mindenki tudja értelmezni. Nem akartam volna franciás nevet adni, vagy valami bonyolult élelmiszert választani. A petrezselyem egy megbízható, sokat használt cucc. Ezt fejezi ki a név. És hát igen. Gordon Ramsay legendás éttermét is így hívják, és egy legendás ital is Petrus névre hallgat. Összecsengenek ezek a dolgok.”

A petrezselyem, mint díszítőelem ízlésesen köszön vissza az étterem dekorációs zöldjeiben, de nagyszerűen elfér a nagymama konyhájából ismerős piros zománcos lábosok, a francia hangulatú poszterek, kakassal pingált retro-mérleg és egyéb kiegészítők mellett. Az utcáról mindenki beláthat, így az is rögtön kiderül az érdeklődő járókelők számára is, hogy itt nem valami kimért luxusétterem, hanem egy igazi törzshely van születőben. Feke Zoltán az étterem kínálatát egyszerűen csak „comfort food” néven aposztrofálja.

„A comfort food elnevezés azt jelenti, hogy ez a konyha mindent elbír, értéket ad. Kicsit otthoni, de csak annyiban, hogy sallangoktól mentes. A legkiválóbb alapanyagokkal dolgozunk, és tisztességes ételt készítünk, amit olykor én magam szolgálok fel. Lesznek ismerős ízek, amiket a nagymama konyhájában is megszoktunk már, de azért ez nem a kemencés-rusztikus vonal, amit mi képviselni szeretnénk.

Szívem szerint úgy hívtam volna a Petrust, hogy Petrus Kisvendéglő. De ennek a szónak Magyarországon más jelentéstartalma van. De valami ilyesmit szeretnék kifejezni azzal, amikor azt mondom, hogy comfort food kerül a Petrus vendégeinek asztalára. A korábbi hely, ahol dolgoztam, a Vár a Speiz két éve érdemli ki a Michelin Bib Gourmand jelölését, ami azt jelenti, hogy ár-érték arányban értékelik magas minőségűre a helyet. Én is ezt célzom most ezzel a konyhával, és remélem, hogy itt is ki fogom érdemelni ezt a megjelölést.”

Az állandó étlapon különleges és közérthetőbb fogásokat egyaránt találunk, amelyeket, attól függően, hogy aznap reggel mi inspirálta a tulajdonos-séfet a piacon, napi ajánlattal rendszeresen bővülni fog. Az ebédre betérőknek pedig kedvező áron kínálnak majd kétfogásos menüt.

Az étlap kialakításánál az volt az elsődleges szempont, hogy az alapanyagok jó minőségűek legyenek, de mégse legyenek túl drágák a fogások. Az innováció az elkészítésében és az egyes ételek párosításában lesz. A Petrus induló étlapján szerepel például a paradicsomos káposzta, de ehhez saját készítésű marokkói kolbász dukál.

A kacsamellet káposztás gnocchival, a malac-császárt tarhonyarizottóval és ecetes hagymával, sült paprikával kínálják majd. A céklára vanília kerül, a creme brulée a levendulától válik különlegessé. A nagymama konyhájának ízei így lesznek tetten érhetőek a kínálatban, egy Feke Zoltán-féle csavarral. Az inspiráció pedig a világ minden pontjáról érkezik a kitűnő séf számára.

„Négy éve folyamatosan az összes pénzemet utazásra költöm. A legutolsó legeldugottabb kis francia bisztróba is azért ültem be, hogy figyeljek, tanuljak, lássak, tapasztaljak. Miközben persze a legnagyobbak konyháját is megkóstoltam. A konyha tekintetében hiteles vendéglátást szeretnék. Kint az összes jó étteremnek séf a tulajdonosa. Ők tudják, hogy mi egy hely lényege, az az ideális, amikor valaki olyan tud egy helyet vezetni, aki már töltött 15 percnél többet egy meleg tűzhely mellett.”

Nem akármilyen borválasztékkal találkozhatnak a Petrus Restaurant vendégei. Az elnevezése szerint is „mesés” a borkönyv, hiszen Biró Tamás sommelier, aki a borválogatást összeállította, magával ragadó lelkesedéssel mutatja be és ajánlja a nedűket az itallapon. Kis, kvalitatív borászatokat, de remek italokat kutatott fel a Petrus különleges fogásai mellé, ez külön misszió volt mindkettőjük számára. A hely bor-központúságát az is dicséri, hogy egy borospohár trezor is készült, amelyben a törzsvendégek nevével gravírozott poharakat tartják majd. A trezor kulcsa természetesen a vendégeknél lesz. De a hely szellemiségét, emberléptékét még számos további dolog is fémjelzi.

Csináltunk egy törzsasztalt, ahol főzni is tanítom majd az érdeklődőket, az kicsit olyan lett, mintha a saját konyhámban lennénk. A két fő emberem a vendégtérben 20 éve barát. András ikonikus figura lesz, Gábor pedig olyan, mint a magyar Gérard Depardieu. A konyhában is állandó segítőim vannak, Attilával 5, Endrével 7 éve értjük egymást félszavakból, és immár 14 éve dolgozik mellettem a világ legjobb mosogatója, Rozál is. A családi háttér is nagyon fontos, feleségem, Brigi és fiam, Milán is remek ötletekkel segített nekem.

A lányom, Fanni intézi a foglalásokat, és ő a mi háziasszonyunk. A társam, Sanyi, remek partner, már az ő két kislánya is többször felvette a Petrus kötényt, és limonádét szolgáltak fel a vendégeknek. Megtiszteljük magunkat és a vendéget azzal, hogy rendesen felöltözünk, és alázattal főzünk. A Petrusban egy nagy család vagyunk, és jót akarunk adni. A mi előnyünk kétségkívül az lesz számos budapesti étteremmel szemben, hogy mi tudunk, és szívből szeretünk főzni.”

A Petrus Restaurant a Ferencváros szívében keddtől szombatig, 12 és 23 óra között várja a vendégeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.