Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2024. Április 02. 07:55, kedd | Életmód
Forrás: MTI

Négy huszármajom érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Négy huszármajom érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Négy fiatal hím huszármajom (Erythrocebus patas) érkezett az egyik lengyelországi állatkertből a Nyíregyházi Állatparkba.

A 2020-ban és a 2021-ben született, "hetyke bajuszú" egyedeket az Európai Fajmegőrzési Program keretében helyezték át a Katowice közelében lévő állatkertből, a karanténidőszak leteltével pedig a látogatók is megtekinthetik őket a külső kifutóban - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a nyírségi állatpark zoológiai osztályvezetője hétfőn az MTI-vel.

Elmondta, a cerkóffélék családjába tartozó állatok Nyugat- és Közép-Afrika szavannáin őshonosak, és elsősorban talajlakó életmódot élnek. Fajnevüket a hímek szájszegleténél lévő, némileg az emberi bajuszra hasonlító szőrzetről kapták; ez a dísz a 19. század néhány német természettudósának a bajszos huszárokat juttatta eszébe, ezért így nevezték el ezt a majomfajt. Magyar elnevezésük a faj német nevének (Husarenaffe) fordításával terjedt el Alfred Brehm Az állatok világa című híres könyvének magyar nyelvű kiadása alapján.

Hosszú, megnyúlt végtagjaikkal és lekerekített, rövid ujjaikkal testfelépítésük a futáshoz alkalmazkodott, és ezt ki is használják: a huszármajmok a ragadozók támadásai ellen gyorsaságukkal védekeznek, a fajt a Föld leggyorsabb főemlőseként tarják számon, három másodperc alatt tudnak felgyorsulni az óránkénti ötven kilométer per órás sebességre. A természetben az erdőirtások és a vadászatuk miatt csökken az állományuk.

A fajra jellemző, hogy a fiatal hímek - akiknek nem jutott nőstényekből álló hárem - általában agglegénycsoportba tömörülnek, a Nyíregyházi Állatparkban is egy ilyen "majomsereg" tekinthető meg, ezzel is segítve a fajmegőrzési programot - tette hozzá a szakember.

Címkék: állatkert

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől