Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. November 29. 05:06, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Négy éve nem volt ilyen gyenge a rubel euróhoz képest

Négy éve nem volt ilyen gyenge a rubel euróhoz képest

Négy éve nem volt ilyen gyenge a rubel az euróhoz képest, és az árfolyam tovább eshet.

Alekszandr Uljukajev azt mondta, ha kicsi is erre az esély, de nem lehet kizárni, hogy az orosz nemzeti valuta tovább gyengül az adózási időszak (a naptári év) végét követően. Az orosz gazdaságfejlesztési tárca vezetője azt is hozzátette, hogy a rubel ingadozása teljes mértékben megfelel a jegybank átmeneti inflációkövetési politikájának.

A szakember szerint nehéz megmondani, meddig tart a rubel gyengülése. Egy euró szerdán a moszkvai valutatőzsdén a kereskedés végére valamivel több mint 45 rubelnél zárt és ezzel meghaladta a 2009-es év végi szintet. A dollárhoz képest 25 kopejkával csökkent az orosz nemzeti valuta árfolyama és 33,19-en zárt. Az euróhoz képest 32 kopejkás volt az esés, így egy euróért 45,02 rubelt adtak. Kszenyija Judajeva, az orosz jegybank alelnöke a rubel gyengülését külső tényezőkkel magyarázta.


Anton Sziluanov pénzügyminiszter "könnyed hullámzásként" jellemezte az orosz nemzeti valuta esését. Azt mondta hogy ezt még ingadozásként sem szabad jellemezni. Dmitrij Majorov, a Prajm (Prime)orosz pénzügyi-gazdasági hírügynökség elemzője szerint a rubelnek a dollárhoz és az euróhoz viszonyított árfolyamcsökkenése nem csak külső, de belső okokkal is magyarázható. Az utóbbiak közé sorolta Szulejman Kerimov, dagesztáni milliárdos jelentős részvénycsomagjainak eladását.

A 200 leggazdagabb oroszországi üzletember között 7,6 milliárd dollárra becsült vagyonával (1675 milliárd forint) a 20. helyen lévő törvényhozási képviselő kedden a PIK fejlesztési csoportban lévő 47 százalékos részesedését adta el. Kerimovnak az Uralkalijban, a világ egyik legnagyobb kálium alapú műtrágyát gyártó cégében lévő 21,75 százalékos részvénycsomagját egyes hírek szerint Mihail Prohorov orosz milliárdos, az Onekszim nevű cégcsoport tulajdonosa veszi meg.

Kerimov ellen augusztusban nemzetközi körözést adtak ki a fehérorosz hatóságok. Ahogy kiderült, hogy Kerimov kiszáll az Uralkalijból, Minszk kiadta Oroszországnak Vlagyiszlav Baumgertnert, az óriáscég vezérigazgatóját - emlékeztetett az Ekszpert című orosz gazdasági hetilap. Dmitrij Polevoj, az ING pénzügyi cég elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz gazdaság fejlődésének visszaesésére vonatkozó előrejelzések és a tőkekiáramlás is nagyban hozzájárult a rubel gyengüléséhez. A tőkekivonást részben az orosz jegybanknak a törvénytelen banki tevékenység elleni fellépése váltotta ki. A múlt héten a Központi Bank megvonta a 200 legnagyobb orosz pénzintézet között lévő, súlyos visszaélésekkel vádolt Masztyer Bank (Master Bank) működési engedélyét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.