Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Február 21. 14:14, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Nagy az érdeklődés az újraindításról szóló konzultáció iránt

Nagy az érdeklődés az újraindításról szóló konzultáció iránt

Nagy az érdeklődés az újranyitásról szóló konzultáció iránt, szombat estig már 220 ezren töltötték ki az online kérdőívet - mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádióban vasárnap.

Dömötör Csaba kiemelte: az egész országot foglalkoztatja, hogy az oltási program előrehaladtával milyen ütemben és hogyan lehet újraindítani az országot, a gazdaságot, és úgy általában az életet. A konzultáció jó lehetőség arra, hogy mindenki el is mondja a véleményét, és a kormány ezt figyelembe is fogja venni.

Kiemelte: vannak kimondottan vitás kérdései is a konzultációnak, például az, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak-e felmentést egyes korlátozó intézkedések alól. Dömötör Csaba hangsúlyozta: a döntés felelőssége a kormányé, de az a helyes, ha a kabinet továbbra is a legszélesebb egyetértésre alapozza azokat, a szakemberek javaslataira és a magyarok hangjára. Ha ez a kettő találkozik, erősíteni fogja a járvány elleni összefogást - fogalmazott.

Az államtitkár elmondta: a nagy érdeklődést mutatja, hogy eddig egyetlen korábbi konzultációban sem nőtt ilyen gyorsan az internetes kitöltések száma.

Dömötör Csaba a kormányzati oldalak elleni kibertámadásról is beszélt, amely külföldi és belföldi IP-címekről egyaránt zajlott. A hatóságok megkezdték a szükséges vizsgálatokat, büntetőfeljelentést is tesznek, mert egy ilyen tett nem maradhat következmények nélkül - jelentette ki.

Nyilvánvalónak nevezte, hogy a járvány súlyosan érintette az európai gazdaságot és a magyart is "erősen oldalba kapta". Azonban a kormány nem várja meg a járvány végét azzal, hogy erősítse a gazdaságot, ezért is döntöttek az újraindítási akciótervről, ami hozzájárul a nagyobb növekedéshez.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: a járvány elején sokan "festették a falra a magas munkanélküliség ördögét", de jó döntésnek bizonyult, hogy a kormány nem a hosszú távú segélyezési rendszert "turbózta fel", hanem a meglévő munkahelyeket bástyázta körbe. Erről szól a bértámogatás vagy a hiteltörlesztési moratórium, és ezeknek is köszönhetően ma négy és fél millióan dolgoznak Magyarországon, annyian, mint a járvány előtt, és lehet ez még több is - emelte ki az államtitkár.

Dömötör Csaba rámutatott: ez a válságkezelés a baloldali politikával szemben nem a "szívtelen megszorításokról" és a munkából élők roskadásig terheléséről szól. A válság ellenére is nőttek az átlagbérek, a minimálbér emeléséről is megszületett a megállapodás, visszaépül a 13. havi nyugdíj, valamint jövőre a 25 év alatti fiatalok is megkapják a jövedelemadó-mentességet. Utóbbit egy olyan lépésnek nevezte, amit egyetlen kormány sem csinált még Magyarországon.

Kitért arra is: a közös teherviselésből, a járvány elleni küzdelemből az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket. Azt mondta: a fővárosi önkormányzat láthatóan nem szeretné ezt, miközben "több mint százmilliárdos összegen csücsül", folyamatosan számon kéri a kormányt. Dömötör Csaba megjegyezte: az iparűzési adóbevételek sokkal magasabbak ma, mint 2011-ben voltak, így a gazdaság teljesítményének köszönhetően az önkormányzatok is nagyobb összegből gazdálkodhatnak, nem beszélve arról, hogy az állami támogatások 44 százaléka Budapestre érkezik.

Szólt a hiteltörlesztési moratóriumról is, amely Európában Magyarországon a leghosszabb, 15 hónapig nyújt védettséget, és az összesen 2,7 millió hitelszerződés több mint a felét érinti. A kis- és középvállalkozásoknak szóló nulla százalékos tízmillió forintos hitel pedig azt a célt szolgálja, hogy ezek a vállalkozások se veszítsék el dolgozóikat - emelte ki.

Arról, hogy Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő szombaton egy egymilliárd eurós uniós bértámogatási forrás megpályázására szólította fel a kormányt, Dömötör Csaba azt mondta: amikor a baloldal válság idején kormányzati pozícióban volt, elvettek egyhavi bért, csökkentették a béreket, utcára tettek közalkalmazottakat, és a végén lett belőle egy vaskos IMF-hitel.

Azt mondta: lehet vitatkozni arról, hogy mire lenne még szükség, de kormányzati intézkedések az elmúlt hónapokban már bizonyítottak. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a jövőben ne születnének újabb és újabb döntések - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.