Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Március 10. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

MSZP-évértékelő - Mesterházy: az MSZP megtette az első lépést a kormányváltás felé

MSZP-évértékelő - Mesterházy: az MSZP megtette az első lépést a kormányváltás felé

Az MSZP megtette az első lépést a kormányváltás felé - hangoztatta Mesterházy Attila a szocialista párt szombati fővárosi nagygyűlésén. Programjuk alappilléreinek az erős demokráciát, a felelős gazdaságpolitikát és az igazságos társadalompolitikát nevezte, és szólt arról is, hogy a szocialista kormányok mindegyike jobban teljesített Orbán Viktor kabinetjénél.

A pártelnök a Papp László Budapest Sportarénában tízezer szocialista párttag és szimpatizáns előtt elmondott csaknem egyórás beszédét azzal kezdte: országjárásán egészen mást tapasztalt, mint amilyennek a miniszterelnök lefesti Magyarországot. Több véleményt is idézett annak alátámasztására, hogy az emberek nem sikersztoriként élik meg a Fidesz kormányzását, és egyre többen tartják kilátástalannak a helyzetüket: mélyszegénységben élő nyugdíjasét, közmunkásét, kivándorlást tervező fiatalét, gyermekük taníttatásáért aggódó szülőkét.
A nyolc évig tartó MSZP-kormányzás eredményeit sorolva azt mondta: a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is jobban teljesített a jelenleginél. Szerinte a miniszterelnök nem okolhat mást az ország állapotáért, azért Orbán Viktor a hibás. Hozzátette: a Fidesz nem teljesítette 2010-es ígéreteit, "hazudtak, nem reggel, délben és este, hanem folyamatosan".
Kitért arra, hogy megújították az MSZP nemzetpolitikáját, belátva: jobban oda kell figyelniük, segíteniük kell a határon túl élő magyarokat, ehhez pedig jószomszédi viszonyra van szükség a környező országokkal. Ennek alapján hívta meg Victor Ponta román miniszterelnököt - jelezte.
Az MSZP programját ismertetve elmondta: nem követik el azt a hibát, hogy hamis, felelőtlen kampányígéreteket tesznek, de vállalják, hogy az emberek évről évre jobban fognak majd élni a szocialisták kormányzásának köszönhetően.
A pártelnök az erős demokráciát, a felelős gazdaságpolitikát és az igazságos társadalompolitikát nevezte az MSZP-program három alappillérének. A fejlődés és a szabadság programja erős demokráciát teremt erős jogállammal, új alkotmánnyal és független igazságszolgáltatással, erős civil szervezetekkel és sajtóval, erős önkormányzatokkal - mondta.
A gazdaságpolitikai feladatok között a növekedés beindítását és a munkahelyteremtést említette Mesterházy Attila, aki szerint ehhez először helyre kell állítani a bizalmat tiszta szabályokkal, kiszámítható kormányzással. Hozzátette, a baloldal több felelősséget vár a piaci szereplőktől, és véget fog vetni "a fideszes gazdasági oligarchák uralmának", annak, hogy "a Simicska Zrt. nyerges vontatókkal, Közgépekkel" viszi haza az emberek pénzét.
A program harmadik pillérével, az igazságos társadalompolitikával kapcsolatban a pártelnök kijelentette, ezt ma egyedül az MSZP képviseli. A célok között szólt az esélyteremtő oktatáspolitikáról, a tankötelezettség felső korhatárának 16-ról 18 évre emeléséről. Közölte, azt akarják, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, és kormányra jutásuk esetén új munkatörvénykönyvet írnak, közösen a szakszervezetekkel. Céljaik között említette az egészségügy és az idősek helyzetének jobbítását is.
Mesterházy Attila az MSZP-t a legerősebb, legszervezettebb, legfelkészültebb és legnagyobb ellenzéki pártként határozta meg, és kiemelte, hogy az országos közvélemény-kutatási adatok ellenére három időközi választást nyertek meg az utóbbi hónapokban.
Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy programjukhoz még meg kell szerezniük a társadalom többségének támogatását, rá kell venniük a csalódott, politikából kiábrándult embereket is, hogy tegyenek a változásért, menjenek el szavazni, és húzzanak "egy bazi nagy X-et" az MSZP neve mellé.
Véleménye szerint a Fidesz nemtelen eszközöket fog bevetni a kampányban, arra törekszik majd, hogy megossza az ellenzéket és egyesével "vadássza le" annak politikusait. Jelezte, hogy ezt nem engedik, keményen vissza fognak vágni.
Botka László, a szocialisták választmányi elnöke kijelentette: "szabadság, szolidaritás, igazságosság: ezek politikánk alapjai. Megújultunk, tanultunk a hibákból."
A szegedi polgármester azt mondta: a Fidesz a múlt, a megújult és erősödő MSZP pedig a jövő. "Nekünk a demokrácia lételem" - mondta, megjegyezve, hogy a szocialista párt mai vezetői már a rendszerváltás után nőttek fel.
Gúr Nándor alelnök azért bírálta a kormányt, mert a szegényektől elvesz, és a gazdagoknak ad, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja pedig azért, mert a fiatalok jelentős részét megfosztja a tudás megszerzésének lehetőségétől. Tóbiás József frakcióvezető-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a szocialista párt "kijött a karanténból", amelybe a 2010-es vereség után került, de még csak félúton van a választási győzelem felé.
A sportcsarnokot megtöltő közönséget a politikusi beszédek előtt - amelyeket nem színpadon, hanem a küzdőtéren, minden oldalról székekkel körülvett porondon mondtak el - a Princess zenekar, az Experidance tánccsoport, a Magyar Légtornász Egyesület és az énekes Gáspár Laci szórakoztatta. Victor Ponta román kormányfő jelenléte miatt az érkezőknek szigorú biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük.
A részt vevő tízezer szimpatizáns mindegyikét egy boríték várta a helyén, benne tizenöt szórólappal. Arra kérték őket, hogy hazafelé dobják be őket postaládákba, így 150 ezer családhoz juthat el Mesterházy Attila üzenete. A szórólapon a pártelnök azt írta: Magyarország változást akar, a változás pedig már el is kezdődött, a szocialisták megtették ezért az első lépést.

Címkék: Pártok-MSZP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során