Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 16. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mit árul el a szem az agyról?

Mit árul el a szem az agyról?

A szem az agy egészségének tükre - legalábbis ezt állítja egy új áttörő tanulmány, amely szerint a szemen lévő apró erek felfedhetik az agy egészségi állapotát, előre jelezhetnek olyan betegségeket, amelyek csak évekkel később, már a tünetek jelentkezésekor válnának ismertté - írja a Fox News.

A tudósok megállapították, hogy a szélesebb erekkel rendelkezők középkorukban rosszabbul teljesítettek az IQ teszten. 'Olyan egyéb tényezőket, mint a dohányzás, a cukorbetegség, vagy a gazdasági-társadalmi státusz, nem lehetett hibáztatni az eredményekért' - mondja Idan Shalev, a tanulmány vezető szerzője.

A szakértő szerint a szem apró erei azért tudják híven tükrözni az agyi erek állapotát, mert méretük, szerkezetük és funkciójuk hasonló egymáshoz, mivel azonos sejtekből fejlődnek ki.

Korábbi tanulmányok kapcsolatot találtak a szem ereinek mérete és olyan betegségek rizikófaktora között, mint a demencia, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a stroke. Ezek azonban idősebb emberek bevonásával készültek.

Jelen tanulmány megállapította, hogy a szem egészségi állapota már az élet korábbi szakaszában is előre jelezheti az agyi betegségeket. Ezért a szakemberek azt tanácsolják, hogy még a tökéletes látásúak is járjanak el gyakran szemészhez, így a kialakuló betegségeket jóval korábban fel lehet ismerni. Ellenkező esetben a legtöbb probléma a tünetek jelentkezéséig rejtve marad.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.