Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. December 12. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mire jó egy hibridműtő?

Mire jó egy hibridműtő?

Jövő év májusától már hibridműtőben végezheti a komplex szív- és érsebészeti beavatkozásokat a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Ennek segítségével egy helyen rendelkezésre áll majd minden szükséges berendezés, így megnő a műtétek sikerességének és ezzel együtt a betegeknek a túlélési esélye – nyilatkozta rádiónknak Merkely Béla, az intézmény igazgatója.

„A hibridműtő egy olyan fejlett műtő, ahol speciális képalkotó berendezések - CT, Ultrahang, stb. - segítik a munkát és ahol a szívsebész, az érsebész és a radiológus egyszerre lehet jelen egy helyen, így a lehető legoptimálisabb műtét végezhető el, maximális eredménnyel és minimális szövődménnyel” - ismertette a professzor. Hozzátette: a műtő segítségével az operációk során fellépő kisebb-nagyobb komplikációk – mint a vérzés vagy a szívritmuszavar – is könnyen és gyorsan kezelhetők, hiszen a pácienst nem kell egyik helyről a másikra átszállítani.

Merkely Béla elmondta, a műtőt elsősorban a nagyon komplex és veszélyes operációk elvégzésére fogják használni, terveik szerint éjjel-nappal az év minden napján. „Így körülbelül évente ezer operációt fogunk tudni itt elvégezni.” A professzor hozzátette, egy összetett hibrid műtő személyzete eléri a tíz főt, egy-egy komplexebb műtét időtartama pedig akár a tíz órát is meghaladhatja.

A professzor kérdésünkre elmondta, várólista gyakorlatilag nem lesz, mivel elsősorban akut műtéti beavatkozásokat fognak végezni a hibridműtőben. Hozzátette ugyanakkor, hogy természetesen vannak olyan tervezett, veszélyes beavatkozások, amelyekre adott esetben hetekig is eltarthat a felkészülés. A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának 11 műtőjében egyébként évente 15 ezer beavatkozást végeznek. Merkely Béla elmondta, ismert, hogy a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás Magyarországon vezető oknak számít, de az elmúlt 15 évben a várható élettartam 6 évvel emelkedett a nők és a férfiak körében is. Ebben jelentős szerepet játszott az ilyen típusú betegségek megfelelő kezelése. „Remélem ez a fejlődés a jövőben is fennmarad” - tette hozzá a professzor.

A műtő kialakításának költsége 806 millió forint, amely teljes mértékben kormányzati támogatásból valósul meg, s várhatóan 2015. május elsején már beteget fog fogadni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;