Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Január 28. 13:03, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Minden korábban mértnél alacsonyabb a januári álláskeresők száma

Minden korábban mértnél alacsonyabb a januári álláskeresők száma

Idén januárban 249 ezer álláskereső szerepelt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) regiszterében

- emelte ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a minisztérium pénteki közleményében. Amióta a nyilvántartást vezetik, még sosem volt ilyen alacsony az álláskeresői létszám az év első hónapjában - tette hozzá. A járványhelyzet ellenére is rekordszintre bővült a foglalkoztatás, 2010-hez képest harmadára csökkent a munkanélküliségi ráta Magyarországon - folytatta az államtitkár.

A regisztrált álláskeresők tavaly decemberi számánál egyedül a két évvel korábbi havi adat alakult kedvezőbben az elmúlt három évtizedben. A téli hónapok jellemzően növekedést hoznak, a többi között a sokkal kevesebb mezőgazdasági vagy építőipari feladat miatt is. Bár a természetes szezonalitásnak betudhatóan decemberről januárra mintegy négy százalékos emelkedés mutatható ki, az év első hónapjában még sosem tartottak nyilván a jelenleginél kevesebb álláskeresőt.

A hazai foglalkoztatás nemcsak visszanyerte a vírusválság előtti formáját, hanem már felül is múlja korábbi teljesítményét - hangsúlyozta Schanda Tamás. Csaknem 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ez a legmagasabb érték a rendszerváltás óta. A legtöbb új munkahely a tartós versenyképességet megalapozó ágazatokban, például az IT szektorban vagy a tudományos-szakértői tevékenységben jött létre.

A munkanélküliek aránya a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. A baloldali kormányok kudarcos válságkezelése miatt 2010 januárjában ezzel szemben mintegy 400 ezerrel voltak többen az álláskeresők.

Az ITM parlamenti és stratégiai államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormány számos intézkedést tett és tesz a munkaalapú gazdaság megerősítéséért, a teljes foglalkoztatás eléréséért. Az egyre több ágazatban jelentkező munkaerőhiány rendezésében is segíthet az álláskeresők elhelyezkedése. Erre ösztönöz a Vállalkozások munkaerő támogatása, amelyben már több mint 38 ezer új munkavállaló felvételéhez igényeltek összesen 21 milliárd forintot. A fiatal szakképzettek, az alacsony iskolai végzettségűek és hátrányos helyzetűek bérköltségeit teljes egészében a program állja három hónapon át. Akár ezután is igényelhető fél évig az alaptámogatás, amelynek lehetséges legmagasabb mértéke az eddigi 100 ezerről február elsejével havi 150 ezer forintra emelkedik - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.