Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Június 25. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: infováros

Mennyi kalóriára van szüksége egy tininek naponta?

Mennyi kalóriára van szüksége egy tininek naponta?

A felnőttektől eltérően a tinik még nőnek, fejlődésben vannak, és ebből kifolyólag több kalóriára van szükségük, hogy legyen elegendő energiájuk a növéshez és a mindennapi dolgokhoz is.

A kalóriaszükséglet nyilvánvalóan attól is függ, hogy mennyire mozogsz rendszeresen, mennyi a testtömeged, mi a nemed, mennyire vagy fizikailag aktív, illetve, hogy mennyire vagy magas.

Egy tizenéves lánynak naponta körülbelül 2200 kalóriát kell bevinnie a szervezetébe, egy ugyanilyen korban lévő fiúnak pedig 2700-at, míg a felnőtteknek naponta 2000 kalória bevitele ajánlott. A különbség oka, hogy a fejlődésben lévő szervezetnek sokkal több fehérjére, vitaminra van szüksége, mint egy kifejlett, jól működő felnőtt szervezetnek.

Mint ahogyan a felnőtteknél is a napi testmozgás, illetve a fizikai aktivitás szabja meg, hogy hány kalóriát kell a szervezetükbe juttatniuk, a tiniknek is ezt kell figyelembe venniük. Azoknak a fiataloknak, akik sportolnak, sokat futnak, mindig rá kell számolni plusz 100-200 kalóriát a napi szükségletre, hogy pótolni tudják az energiavesztést.

A magasság és a súly figyelembevétele fontos dolog, amikor meg akarod becsülni, hogy körülbelül mennyit fogsz enni. Ilyenkor a testtömeg index (BMI) ismerete nagyon hasznos dolog. Általánosan a fiatalabb tiniknek 16 és 22 között ingadozik a testtömeg indexük, az idősebbeknek pedig 18 és 25 között van a normális érték. Azoknak, akiknek a BMI-jük alacsonyabb a megszokottnál, plusz 100-200 kalória bevitele ajánlott, fordított esetben pedig, - amikor 26 felett van a BMI, - mínusz 100-200 kalória fogyasztása javasolt.

Az is fontos, hogy a fiatal szervezetbe ne vigyünk be sok kalóriát édességekkel és zsíros ételekkel. Szakértők szerint a lányok számára az összes kalóriabevitel 30 százaléka álljon zsiradékokból, viszont emellett 46 gramm fehérjét, 1300 gramm kalciumot is fogyasztaniuk kell. Ezek az értékek a fiúknál 52 gramm fehérje, 1300 milligramm kalcium és 61-95 gramm zsír.

Összefoglalva, egy átlagos fiatal, tizenéves lánynak 2200 kalória bevitelére van szüksége mindennap, egy ugyanilyen korú fiúnak pedig 2700-ra. Természetesen ez az érték lehet több vagy kevesebb is a sportolástól illetve a testtömeg indextől függően. Mielőtt egy új diétába kezdenél, keress fel egy orvost, és hallgasd meg a véleményét a fogyókúráddal kapcsolatban!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:23, szerda | Életmód

Nyolc sztárfellépő és negyven koncert az idei Paloznaki Jazzpikniken

Anastacia, a Brand New Heavies, Tony Hadley, a Morcheeba, az MF Robots, a Son Mieux, a Kraak & Smaak és Izo FitzRoy lesz a 12. Paloznaki Jazzpiknik sztárfellépője augusztus 1. és 3. között a Balaton-felvidéken.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.