Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 05. 05:58, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Megvalósulhat a dunai hajókon keletkező veszélyes hulladékok rendezett leadása

Megvalósulhat a dunai hajókon keletkező veszélyes hulladékok rendezett leadása

Júliusban hat Duna menti országban zajlanak a dunai hajók veszélyes hulladékainak európai szintű leadásával kapcsolatos tesztek. Az ehhez szükséges elektronikus matricarendszert magyar szakemberek fejlesztették ki.

A környezet védelme érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a Dunán közlekedő személy- és áruszállító hajók számára rendelkezésre álljon egy olyan hulladékgyűjtő-hálózat, amely lehetőséget teremt a sokszor számottevő mennyiségű, veszélyesnek minősülő hulladék (egyebek mellett olajos fenékvíz, szennyolaj) rendezett és környezetvédelmi szempontból biztonságos körülmények közötti átadására.

Ezért az Európai Unió által finanszírozott, nemzetközi CO-WANDA projekt partnerei a hajósok számára júliusban ingyenes hulladékleadási lehetőséget biztosítanak, miközben tesztelik a már rendelkezésre álló gyűjtőhelyek és technológiák működését és a rendszer finanszírozásának támogatására kifejlesztett elektronikus matricarendszert - közölte Simongáti Győző tudományos főmunkatárs, a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. CO-WANDA projektjének vezetője az MTI-vel.

Az így nyert tapasztalatok segítségével a szakemberek egyrészt meghatározzák azt a minimálisan szükséges nemzetközi hálózatot, amely a dunai hajózás számára felhasználóbarát módon, mégis minimális üzemeltetési költségek és környezetszennyezési kockázat mellett biztosítja a hulladékok leadhatóságát, másrészt lefektetik egy olyan nemzetközi egyezmény szakmai alapjait, amely az egyes országokban ma még eltérően értelmezett szabályozás helyett egységes jogi hátteret biztosít a rendszer hatékony működéséhez. A júliusi teszt után a tíz dunai ország politikusain a sor, hogy döntést hozzanak a rendszer beindításáról.

További információk a www.cowandaproject.eu oldalon érhetők el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni