Városlista
2020. augusztus 6, csütörtök - Berta

Hírek

2020. Június 18. 09:55, csütörtök | Külföld
Forrás: mti

Megválasztották az ENSZ BT négy új nem állandó tagját

Megválasztották az ENSZ BT négy új nem állandó tagját

Az ENSZ Közgyűlése Indiát, Írországot, Mexikót és Norvégiát választotta meg szerdán a világszervezet Biztonsági Tanácsa (BT) nem állandó új tagjainak a 2021 januárjától kezdődő kétéves időszakra,

míg az afrikai hely betöltése érdekében újabb szavazást kell tartani.

A BT-nek öt állandó - vétójoggal rendelkező - tagja mellett tíz nem állandó tagja van, amelyeket a regionális csoportokból az ENSZ Közgyűlése választ meg kétéves ciklusokra, és nekik nincs vétójoguk. Az elnöki tisztséget havonta más tölti be közülük.

A tíz nem állandó tag közül öten Ázsia és Afrika, egy Kelet-Európa, ketten-ketten pedig Latin-Amerika, illetve Nyugat-Európa és az egyéb régiók képviselői.

A szerdai voksoláson Írország és Norvégia szerzett helyet az ENSZ BT úgynevezett Nyugat-Európa és egyéb régiók csoportjában, a tagságra szintén pályázó Kanada viszont alulmaradt. India és Mexikó ellenjelölt hiányában elnyerte az Ázsia és a Csendes-óceáni Térségnek, illetve Latin-Amerika és a Karibi-térségnek fenntartott helyet.

Az afrikai helyért versengő Kenya és Dzsibuti közül egyik sem tudta megszerezni a kétharmados többséget, így csütörtökön újabb szavazást kell tartani ezért a helyért.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 05. 13:03, szerda | Külföld

Lemondott New York egészségügyi vezetője, mert rossznak ítéli a járvány kezelését

Lemondott New York városának egészségügyi vezetője, Oxiris Barbot, mert Bill de Blasio polgármester szerinte rosszul kezelte a koronavírus-járványt.

2020. Augusztus 05. 08:56, szerda | Külföld

Már 18,5 millió a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 18 480 000 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 699 575, a gyógyultaké pedig 11 083 012 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szerdai adatai szerint.

2020. Augusztus 05. 05:00, szerda | Külföld

Szeptemberre halasztották az ítélethirdetést a szlovák újságíró-gyilkosság ügyében

Az eredetileg tervezettnél csaknem egy hónappal későbbre, szeptember 3-ra halasztotta a bazini székhelyű különleges bíróság az ítélethozatalt

2020. Augusztus 04. 17:05, kedd | Külföld

Újabb hatalmas tanzanitot talált a néhány hónapja milliárdossá vált tanzániai bányász

Miután júniusban két rekordméretű tanzanit drágakövet találva egyik napról a másikra milliárdossá vált, újabb nagyméretű, kétmillió dollárt (545 millió forintot) érő tanzanitra bukkant egy tanzániai bányász.