Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2013. Július 14. 06:14, vasárnap | Helyi
Forrás: infopest

Megtanítjuk, hogyan készíts tökéletes eszpresszót!

Megtanítjuk, hogyan készíts tökéletes eszpresszót!

Egy csésze tökéletes eszpresszót elkészíteni olyan művészet, aminek elsajátításához ügyesség, idő és gyakorlat kell. Lássuk a receptet!

Az eszpresszó több mint egy erős kávé. Egy elixír, egy élmény, ami ugyan, csak néhány kortyból áll, mégis sokáig megmarad. Az igazi eszpresszó-rajongóknak elkészíteni a tökéletes kávét olyan művészet, aminek elsajátításához ügyesség, idő és gyakorlat kell.

Kezdjük a jó kávéval és a tiszta friss vízzel
Mint minden recept esetében, a végeredmény csak annyira lesz jó, mint a hozzávalók minősége. A kávébaboknak minél frissebbnek kell lenniük, és közepesen pörköltnek, hogy megőrizzék a finom ízárnyalatukat. A víznek tisztának, frissnek és szagtalannak kell lennie, és nem lehet se túl lágy, se túl kemény.

Őröljük megfelelően
A babokat finom porrá kell őrölni, hogy minél nagyobb felületen érintkezzenek a vízzel, ugyanakkor nem túl finomra, nehogy tömörítés után túl sűrű legyen és a víz ne tudjon kényelmesen átfolyni rajta. Függően a kávéfőzőnktől és attól, hogyan szeretjük, az őrlemény finomságának valahol a kristálycukor és a liszt között kell elhelyezkednie. A hozzáértők azt javasolják, a darálást érdemes egy profira bízni, a legjobb eredmény elérésének érdekében.

Tömörítsük egyenletesen
A tömörítés biztosítja, hogy a víz a teljes felületen átfolyjon, ne csak egyes szakaszokon. A tömörítéshez tegyük a kávét a filterbe, simítsuk el, majd a tömörítőt egyenesen lefelé tartva nyomjuk rá a kávéra, míg a végén egy határozott csavarással biztosítsuk, hogy egy szem se menjen veszendőbe. Ezután helyezzük egyenesen a kávéfőzőbe. Ennek a módszernek finom, egyenletes állagot kell biztosítania, lyukak vagy dudorok nélkül. Fontos megjegyezni, hogy a filter pontosan illeszkedjen a géphez, különben a víz elfolyik mellette.

A hőmérséklet fontos
Az ideális vízhőmérséklet az eszpresszó főzéséhez 87-96 Celsius fok, vagy éppen a forráspont alatt egy kicsivel. Ha túl forró, a kávé keserű és megégett ízű lesz, de ha túl hideg, akkor gyenge és ízetlen.

Főzzük gyorsan
A jó eszpresszó gyorsan kifolyik, nem több mint 20-30 másodperc alatt. A szakértők szerint ha tovább tart, akkor „túlfolyatásról” beszélünk, és éppen a kávé legjobb részeit veszítjük el.

Szolgáljuk fel, és fogyasszuk azonnal
Ne várjunk, ne hagyjuk az eszpresszót kihűlni, ne vesztegessük az időt trécseléssel. Az eszpresszó akkor a legjobb, ha azon frissiben és forrón fogyasztjuk különben meggyengül, megkeseredik és elveszíti habos állagát.

Van néhány alapelv az eszpresszó elkészítéséhez, és noha nem egyszerű otthon a tökéletes csészével elkészíteni, gyakorlással és türelemmel nem lehetetlen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: