Városlista
2020. augusztus 13, csütörtök - Ipoly

Hírek

2013. December 26. 05:04, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Megszüntették a büntetőeljárást az első Greenpeace-aktivisták ellen

Megszüntették a büntetőeljárást az első Greenpeace-aktivisták ellen

Megszüntették Oroszországban a büntetőeljárást az első tíz Greenpeace-aktivista ellen - jelentette be szerdán a nemzetközi környezetvédő szervezet.

Az orosz elnöki amnesztia keretében mentesült a büntetőjogi felelősségre vonás alól Peter Willcox, a környezetvédőket szállító Artic Sunrise nevű jégtörő amerikai kapitánya is. A férfival együtt szerdán hét, előzőleg - kedden - pedig három Greenpeace-aktivista kapta meg az ügyészségtől az eljárást megszüntető határozatot. A héten valamennyi Greenpeace-aktivista ellen megszüntethetik az eljárást.

A nemzetközi környezetvédő szervezet 30 embere szeptemberben a Barents-tengeri Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja fúrótoronynál tiltakozott az északi-sarkköri orosz kőolaj-kitermelés ellen. Az orosz hatóságok őrizetbe vették a 28 környezetvédőt és két szerződéses fotóst és előbb kalózkodással vádolták meg őket, majd garázdaságra enyhítették az ellenük felhozott vádat.


A környezetvédőket november végéig előzetes letartóztatásban tartották Murmanszkban, majd Szentpétervárra szállították őket, ahol a bírósági döntés értelmében egyenként 2 millió rubel (majdnem 14 millió forint) óvadék ellenében szabadon engedték őket, de a külföldiek nem hagyhatták el Oroszországot. Ügyük rendezését a múlt szerdán hatályba lépett széles körű orosz elnöki amnesztia tette lehetővé. A lépés oldhatja a Greenpeace-aktivistáival szembeni oroszországi eljárás miatt keletkezett nemzetközi feszültséget.

Az ENSZ Hamburgban működő tengerjogi bírósága több mint egy hónapja a holland kormány keresete alapján úgy döntött, hogy az orosz hatóságok kötelesek megszüntetni - óvadék fejében - a nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistáinak előzetes letartóztatását. Az óvadékot a holland kormánynak kellett volna elhelyeznie bankgarancia formájában. A holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise a hamburgi döntés alapján már elhagyhatta volna az orosz felségvizeket. A jégtörőt az orosz hatóságok lefoglalták. Moszkvában ugyanakkor azonnal közölték, hogy nem ismerik el a hamburgi bíróság illetékességét az ügyben, mert Oroszország az 1997-es tengerjogi egyezményt csak részben ratifikálta.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 13. 13:03, csütörtök | Bulvár

Sharon Stone az emlékiratain dolgozik

Emlékiratain dolgozik Sharon Stone amerikai filmsztár, a könyv márciusban jelenik meg - jelentette be a Knopf kiadó.

2020. Augusztus 13. 12:02, csütörtök | Külföld

Távoktatással indul majd a tanév Törökországban

Törökországban a koronavírus-járvány miatt távoktatással indul a 2020/2021-es tanév

2020. Augusztus 13. 11:01, csütörtök | Belföld

Szakértő: várhatóan nőni fog a fertőzöttek száma

Egyre inkább kimutatható a koronavírus örökítő anyaga a szennyvízben, a koronavírus-fertőzés hamarosan a közösségi terjedés fázisába léphet

2020. Augusztus 13. 09:59, csütörtök | Külföld

Már 20,5 millió a koronavírus-fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké csaknem 750 ezer

A világon 20 553 702 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 748 416, a gyógyultaké pedig 12 770 518 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli összesítése szerint.