Városlista
2022. január 21, péntek - Ágnes

Hírek

2012. Január 28. 14:06, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megszűnhet a kedvezményes bérlakás-értékesítés

Megszűnhet a kedvezményes bérlakás-értékesítés

Egy január 1-jétől hatályos új törvény értelmében minden eladásra szánt önkormányzati ingatlanra elővásárlási jogot tart fenn az állam.

Mindez azt jelentheti, hogy nem lesz értelme folytatni az önkormányzati lakások kedvezményes értékesítését a helyi rászorulók körében – mondta Török Sándor, a százhalombattai Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottság elnöke a Százhalombattai Hírtükörnek.

A százhalombattai önkormányzat tavaly év végén negyedik alkalommal hirdette meg lakásértékesítési pályázatát, aminek keretében eddig 25 önkormányzati ingatlant adott el olyan százhalombattaiak részére, akik önerőből nem lennének képesek az otthonteremtésre. A pályázaton csak olyanok indulhatnak, akik legalább öt éve életvitelszerűen is a városban laknak és nem rendelkeznek lakóingatlannal. Az értékelés alapjául szolgáló nyilvános pontrendszer előnyt biztosít a gyermekeket nevelőknek, azoknak, akik beteg családtagot gondoznak vagy egészségtelen körülmények között élnek, és plusz pontot biztosít azoknak a családoknak, akik önkormányzati bérlakásból költöznek ki, amit nem laktak le és nem terheltek közmű-, illetve lakbértartozással.

Török Sándor kiemelte, a pályázat egyik legfontosabb célja, hogy azok, akiknek a helyi rendelet szerint már nem lehet meghosszabbítani a bérleti szerződését, ne az utcára vagy az átmeneti szállóra kerüljenek.Az önkormányzat szociális gondoskodását azonban keresztülhúzza az állami elővásárlási jogot teremtő törvény, hiszen a magyar államnak ugyanolyan feltételekkel kell felkínálni az ingatlanokat, amilyenekkel a helyi lakosság pályázhat rájuk. Márpedig ezek igen kedvezőek, a pályázat nyerteseinek mindössze húsz százalék önrészt kell befizetniük, a többit pedig – akár 15 éves futamidőre – kamatmentesen törleszthetik.

Mivel a törvény végrehajtási rendeletét egyelőre nem hirdették ki, nagy a bizonytalanság. A szakbizottság úgy döntött, állásfoglalást kérnek az illetékes minisztériumtól. Ha ez az önkormányzat számára pozitív lesz, február 6-i ülésükön még kijelölhetik a hat új lakástulajdonost, ha viszont negatív, visszavonják a pályázatot.


OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség /archívum

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 21. 07:00, péntek | Belföld

307 szervátültetés történt Magyarországon tavaly

Tavaly 307 szervátültetés történt Magyarországon, 273 esetben elhunyt donorból, 34 esetben pedig élőből eltávolított szervvel - derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) csütörtöki közleményéből.

2022. Január 21. 05:00, péntek | Belföld

Téliesebb idő várható a hétvégén

Téliesebb idő várható a hétvégén. Többfelé napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet, és helyenként hószállingózás, havazás is valószínű

2022. Január 20. 18:04, csütörtök | Belföld

Több mint félezer új autóbusz áll munkába 2022 közepéig

A Volánbusz jármű-fiatalítási programja egyik legnagyobb, egyidejű beszerzésének eredményeként több mint félezer új autóbusz áll munkába 2022 első felében

2022. Január 20. 16:08, csütörtök | Belföld

Egyre több iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni

Egyre több nyolcadik osztályos iskolás szeretne szakmát és érettségit szerezni - derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) felméréséből, amelynek összegzését csütörtökön juttatta el az MTI-hez a szervezet.