Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Július 08. 06:44, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Megkezdődött a "visszaszámlálás" Japánban az atomerőművek újraindításához

Megkezdődött a

Japánban megkezdődött a "visszaszámlálás" a fukusimai atombaleset után 2011-ben leállított 48 atomreaktor egy részének újraindításához.

A japán nukleáris felügyelet július 8-tól, hétfőtől fogadja a kérelmeket az újraindításhoz szükséges biztonsági ellenőrzések elvégezésére. Értesülések szerint legalább öt atomerőmű kéri majd a vizsgálatok elvégzését. A sérült fukushimai Dai-Ichi erőmű üzemeltetője a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) elsőként a Kashiwazaki-Kariwa erőmű újraindítását tervezi.

Az atomerőművek újraindítása új, szigorúbb biztonsági előírások mellett létfontosságú a japán áramszolgáltatók számára költségeik csökkentése érdekében. Japán a márciussal zárt pénzügyi évben 24,7 ezer milliárd jent (241 milliárd dollár) fordított fosszilis üzemanyagok beszerzésére, 36 százalékkal többet mint a megelőző 12 hónapban. Az energiahordozó-import az idén még ennél is többe kerül, mivel a jen árfolyama mintegy 14 százalékkal esett a dollárral szemben.

Az atomerőműveket is üzemeltető kilenc japán áramszolgáltató vállalat együttesen 1,59 ezer milliárd jen (több mint 3,6 ezer milliárd forint) veszteséget jelentett a márciussal zárt pénzügyi évre. Csak egyetlen áramszolgáltató, a Hokuriku Electric Power Co. zárta a pénzügyi évet pozitív, 100 millió jenes eredménnyel. A TEPCO 658,3 milliárd jen veszteséggel zárta az elmúlt pénzügyi évet. A folyó pénzügyi évben azonban a Kashiwazaki-Kariwa erőmű visszakapcsolását feltételezve már nyereséget tervez.

A Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co. elemzői szerint az első lépcsőben valószínűleg mintegy 3,25 gigawatt áramtermelési kapacitást, a Japánban rendelkezésre álló nukleáris áramtermelési kapacitás hét százalékát kapcsolják majd vissza az áramellátó hálózatra. A fukusimai baleset előtt Japán áramellátásának egynegyedét fedezték atomerőművek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás