Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Április 08. 04:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Megkezdődött a kínai lampionfesztivál a Fővárosi Állatkertben

Megkezdődött a kínai lampionfesztivál a Fővárosi Állatkertben

Sárkányok éjszakái címmel csütörtök este kezdetét vette a kínai lampionfesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben,

ahol esténként több száz, állatokat és növényeket formázó világító kínai lampion várja a látogatókat május 22-ig. A kínai lampionművészek által festett alkotásokat negyvenöt estén keresztül láthatja a közönség.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az esemény megnyitóján hangsúlyozta: a fővárosi állatkert sikere többek között abban rejlik, hogy időről időre képes megújulni, erre példa ez a fesztivál is, amely a régióban Budapesten látható először.

Magyarország és Kína kulturális kapcsolatáról szólva felidézte, hogy az ázsiai ország nemrégiben az utazás kiállítás díszvendége volt a fővárosban, és kiemelt vendége lesz a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programsorozatának is.

Kuo Hsziao-kuang, a kínai nagykövetség kulturális tanácsadója nyitó beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Kína több területén régóta a kultúra része ez a népszerű művészeti forma, hiszen számtalan helyi fesztiválra készülnek lampionok.

Mint mondta, a BTF keretein belül létrejött kiállítás alkotásai Kína dél-keleti részéről, Szecsuánból érkeztek, s az állatkerten kívül a Magyar Tudományos Akadémia előtt és a Városháza parkban is láthatóak világító lampionok.

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója hangsúlyozta: a kínai "fényfesztivál" Európában eddig csak Hollandiában, Belgiumba és Németországban volt látható. Felhívta a figyelmet arra, hogy a bejáratnál a látogatókat egy csaknem tízméteres klasszikus kínai sárkánylampion fogadja. A kínai mondavilág figurái és alakzata mellett például óriáspandát, orrszarvút, varacskos disznót és majmot is láthat a közönség. Mint mondta, a nagyméretű alkotások - a selyemlampionművészet hagyományait követve - drótvázakra feszített festett selyemből egy hónapon át készültek, tizenkét kínai szakértő közreműködésével.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője hangsúlyozta: kiemelkedő szerepe van a főváros turisztikai életében, hogy a 150 éves budapesti állatkert egy ilyen eseménynek ad otthont, amely a külföldi turisták számára is vonzó lehet.

A fesztivál ideje alatt napközben a szokásos nyitvatartási időben várja a vendégeket az állatkert, majd 19 órától ismét kinyit és 22 óráig lesz látogatható a lampionfesztivál keretében. Ilyenkor csak a szabadtéri kifutókban lévő állatok lesznek láthatók.

fotó: zoobudapest.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére