Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Július 01. 15:25, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Megkezdődött a Budapest Pride Fesztivál

Megkezdődött a Budapest Pride Fesztivál

Ünnepélyes keretek között kezdődött meg a 18. Budapest Pride, a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer (LMBTQ) közösség fesztiválja a budapesti Toldi moziban vasárnap este.

A fesztivált megnyitó Bán Zsófia író, műfordító emlékeztetett az Egyesült Államok legfelsőbb bírósági ítéleteire, amelyek lehetővé teszik a melegek házasságát a tengerentúli országban. Az oroszországi Szentpéterváron viszont meleg aktivistákat vettek őrizetbe és sokakat bántalmaztak a melegfelvonuláson – említett ellenpéldát.
Bán Zsófia, aki nyíltan vállalja másságát, bejelentette, mozgalmat indít Add az arcod, add a neved! elnevezéssel.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója köszöntőjében elmondta: művészként fontos az igazság, hiszen meg kell ismerniük azt, amit éreznek, és azt ki kell tudniuk fejezni. Sok csodálatos meleg művész már átment azon a folyamaton, amikor megismerték magukat. Mindenki legyen büszke arra, ha átment ezen: Csajkovszkij még nem vállalhatta másságát, de Bernstein már igen - tette hozzá.

Mint fogalmazott: nincs semmi baj a heteroszexuálisokkal, amíg nem akarják saját életmódjukat rákényszeríteni másokra. Mindenki mellett ki kell állni, akit elnyom a többségi társadalom – zárta beszédét Fischer Iván.
A rendezvényen átadták a Háttér Társaság 2005-ben alapított díját, amelyet az idén Takács Judit szociológus kapott az LMBTQ közösségért végzett hazai és nemzetközi tudomány
os munkássága és civil tevékenysége elismeréseként. A díjazott 1997 és 2008 között a Budapest Pride egyik szervezője volt.

A rendezvény vendége volt mások mellett Svédország, Finnország és Belgium budapesti nagykövete, Szél Bernadett és Schiffer András, az LMP társelnöke, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért szövetség vezetője és Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke, a Milla Egyesület elnöke. A Demokratikus Koalíció közleményben üdvözölte a vasárnap induló egyhetes Budapest Pride Fesztivált, amelynek rendezvényein képviselőik is részt vesznek.

A Budapest Pride felvonulást jövő szombaton tartják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.