Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 08. 06:05, hétfő | Helyi
Forrás: MTI

Meghalt Buda Béla - Rácz József: súlyos társadalmi problémákra keresett választ

Meghalt Buda Béla - Rácz József: súlyos társadalmi problémákra keresett választ

Buda Béla gyakorlati munkássága során olyan súlyos, a magyar társadalom egészét érintő problémákra keresett választ, mint az öngyilkosság vagy az alkoholizmus, majd a kábítószer-használat.

Mint felidézte, Buda Bélának komplex, holisztikus meglátásai voltak, amiket nehezen lehetett leírni egy-egy szűkebb tudományterület fogalmaival.

"Buda Béla elméleti munkásságát olyan magyarázatok keresése jellemezte a mindennapi társas helyzetektől a filozófiai problémákig, amelyekben szintetizálni igyekezett az orvostudományok mellett a társadalom- és bölcsészettudományok terén megszerzett széles körű ismereteit" - fogalmazott Rácz József.

Kiemelte: Buda Béla korát megelőző módon elméleti és gyakorlati praxist alakított ki a pszichoterápia terén, például az empátia jelenségének tanulmányozásával vagy éppen a személyközi kommunikáció területén.


Rácz József hozzátette: Buda Béla a fiatal kollégák felé bátorítóan lépett fel, de mindig felhívta a figyelmüket az általuk tanulmányozott probléma több évtizedes irodalmára. "Buda Béla személyisége mellett, számomra szakmai téren éppen ez az átfogó tudáson alapuló csendes kritika fog hiányozni" - jegyezte meg az egyetemi tanár, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány vezetője.

Buda Béla 74 éves korában hunyt el. A szakember a pszichoterápia, a kommunikációelmélet, a szociálpszichológia, a személyiségfejlődés területén végzett kiemelkedő tudományos tevékenységet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Sport

Hat pontra faragta hátrányát a Kisvárda

Az utolsó előtti Kisvárda meglepetésre legyőzte vasárnap a második helyért harcoló, vendég Fehérvárt az NB1-ben, ezzel hat pontra faragta hátrányát a tizedik, már bennmaradó helyen álló Újpesttel szemben.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: