Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Június 17. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu

Megfejtették, miért jó a meditáció a szorongásra

Megfejtették, miért jó a meditáció a szorongásra

A kutatók a buddhista szerzetesekhez hasonlóan már régóta tudják, hogy meditációval oldani lehet a szorongást, a folyamat mikéntje azonban eddig ismeretlennek számított. A Wake Forest Baptista Orvosi Központ kutatóinak most sikerült kimutatniuk a folyamatban részt vevő agyműködéseket.

„Bár tudtuk, hogy gyógyszerrel oldani lehet a szorongást, arra korábban nem jöttünk rá, milyen agyi folyamatok játszanak közre a szorongás csökkentésében egészséges emberek esetében” – nyilatkozta Fadel Zeidan, a Social Cognitive and Affective Neuroscience legújabb számában közzétett tanulmány szerzője.

„Kutatásunkban azonosítottuk, mely agyi területek aktiválódnak és melyek deaktiválódnak a meditációval végzett szorongásoldás folyamán.” A kísérletben 15 egészséges önkéntes vett részt, akik a hétköznapi szorongás normális szintjével rendelkeztek. Az alanyoknak nem volt korábbi meditációs tapasztalata, és nem szenvedtek szorongásos zavarban.

A résztvevők négy alkalommal vettek részt húszperces oktatáson, ahol az éber figyelem (mindfulness) meditáció alapelveit tanulták meg. E meditáció során a résztvevőknek a légzésükre és a testi tapasztalataikra kell összpontosítaniuk, és ítélkezéstől mentesen kell értékelniük az elterelő gondolatokat és érzéseket.

A meditációs foglalkozások előtt és után a résztvevők agyi aktivitását arteriális spinmegjelölő MR-vizsgálattal mérték, amivel rendkívül hatékonyan vizsgálhatók az agyi folyamatok. Az alanyok beszámoltak még a szorongásuk szintjéről is. Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők döntő többsége a szorongás akár 39 százalékos csökkenését tapasztalta.

Zeidan szerint ez azt bizonyítja, hogy már néhány perces éberfigyelem-meditációval is csökkenthető a normális hétköznapi szorongás szintje. A kutatásból az derült ki, hogy a meditációval összefüggő szorongásoldás az elülső cinguláris kéreg és a ventromediális prefrontális kéreg aktiválódásával áll kapcsolatban, amely agyi területek a végrehajtás szintű működésekben vesznek részt. Meditáció során fokozott aktivitást tapasztaltak a ventromediális prefrontális kéregben, amely az aggodalmat szabályozza. Ráadásul amikor az aktivitás fokozódott a gondolkodást és az érzelmeket szabályozó elülső cinguláris kéregben, a szorongás mértéke csökkent.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk