Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Július 02. 14:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Megbírságolta a Lombard Lízinget a PSZÁF

Megbírságolta a Lombard Lízinget a PSZÁF

Devizában számolta fel a járművek forintban megállapított casco díját, emellett egyik díjtétele többszöri emelése során elmulasztotta előzetesen időben tájékoztatni fogyasztóit a Lombard Lízing Zrt.-t, ezért a társaságot összesen 25 millió forintra bírságolta meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - közölte a felügyelet kedden.

A PSZÁF tájékoztatása szerint a pénzügyi vállalkozás deviza alapú gépjárműhitelei kapcsán a csoportos biztosítás keretében felmerülő casco díjakat devizában terhelte a fogyasztókra, holott a biztosítás forintalapú volt, s azt a Lombard Lízing is forintban fizette a biztosítónak. Ennek értelmében a társaság közel 14 ezer casco biztosítást tartalmazó szerződésénél azért számított fel magasabb kamatot, mert az érintett fogyasztóknak a tőke- és kamattartozás mellett a casco díját is deviza alapon kellett megfizetniük.
A felügyelet szerint a kivetett 20 millió forintos bírságot az indokolja, hogy a jogsértést a társaság a fogyasztók széles körét érintően, huzamosabb időn át valósította meg. A PSZÁF határozatában kötelezte a pénzügyi vállalkozást arra is, hogy 2013. augusztus 31-ig fizesse vissza az érintett fogyasztóknak a jogtalanul beszedett mintegy 380 millió forintot.
A felügyelet másik vizsgálatában azt állapította meg, hogy a Lombard Lízing a finanszírozási konstrukciókhoz kapcsolódó "KHR bekerülési díj" elnevezésű díjtétel egyoldalú módosításakor, több esetben a hitelintézeti törvényben előírt 60 nap helyett három, illetve öt nappal hirdette ki a díjtételek módosítását. Ezen túl súlyosan megsértette a jogszabályi előírásokat azzal, hogy nem tájékoztatta levélben szerződött fogyasztóit a díjtétel módosításáról.
A PSZÁF az utóbbi, két alkalommal elkövetett, a fogyasztók széles körét érintő jogsértés miatt 5 millió forint bírságot szabott ki, s kötelezte a társaságot a felügyeleti határozat kézhezvételéig felszámított díjtöbblet, közel 1 millió forint visszatérítésére az érintett fogyasztók számára.
A Lombard Lízing elsősorban gépjárművek finanszírozásával foglalkozik. Jelenleg a német VR-Leasing AG 92 százalékos és az osztrák VB Leasing AG 8 százalékos tulajdonában áll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során