Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Június 17. 15:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Másodfokú figyelmeztetés a hőség és a heves zivatar miatt

Másodfokú figyelmeztetés a hőség és a heves zivatar miatt

Békés és Csongrád megyében a hőség, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a heves zivatarok veszélye miatt van érvényben másodfokú figyelmeztetés.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: pénteken az Alföldön a napi középhőmérséklet elérheti a 25, a délkeleti megyékben a 26-27 Celsius-fokot. Kiemelték továbbá, hogy napközben erős, főként az ország északi felén helyenként viharossá fokozódhat a szél, majd estétől csillapodik a légmozgás. Emellett a délután folyamán egyre inkább a keleti országrészben megfelelőek a feltételek zivatarok kialakulásához. A zivatart viharos szél, rövid ideig tartó intenzív csapadék és jégeső kísérheti. Kiemelten a keleti, északkeleti országrészben (Tiszántúl) heves zivatarra is számítani lehet, melyekhez 100-110 kilométer/órát meghaladó szélroham és nagy méretű (több centiméteres átmérőjű) jég is társul kisebb területen. Este még a keleti, északkeleti határvidéken lehetséges zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a másodfokú (narancssárga) figyelmeztetések mellett az ország nagy részére adott ki elsőfokú figyelmeztetéseket péntekre a különböző veszélyes időjárási jelenségek miatt.

A hőség miatt Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében van érvényben elsőfokú figyelmeztetés. A fővárosra és Pest megyére, valamint Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyére a viharos szél miatt adták ki a citromsárga figyelmeztetést. Míg Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a heves zivatarok miatt is érvényben van az elsőfokú figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt írja: szombaton zivatar kialakulása nem valószínű. Emellett szombatra mérséklődik a nappali felmelegedés is.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 14-19, a legmagasabb hőmérséklet 24-28 fok között várható. Vasárnap ismét egyre többfelé várható zápor, helyenként felhőszakadás, heves zivatar is. Ekkor a leghidegebb órákban 12-17 fok lehet. Nappal 26-31 fokig melegszik a levegő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során