Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Február 26. 11:53, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Már nyolcszázezer növényfajt őriznek a globális magtárban

Már nyolcszázezer növényfajt őriznek a globális magtárban

Már több mint nyolcszázezer növényfaj magjainak mintáit őrzik a spitzbergáki globális magtárban, a világ legnagyobb ilyen intézményében.

A legutóbbi szállítmánnyal több mint húszezer magminta érkezett több mint száz országból a magbankba, amelyet a norvég kormány hozott létre 2008 februárjában a Spitzbergákon (norvégul Svalbard), a Norvégia és az Északi-sark között fekvő szigetcsoporton. Először érkeztek magminták Japánból, ahol attól tartanak, hogy a hasonló gyűjteményt veszélyeztethetik a 2011. évi pusztító földrengés és szökőár következményei.
A szállítmány fogadása egybeesett a magtár éltre hívásának hatodik évfordulójával - közölte a Globális Terménydiverzitási Szövetség, amely a norvég kormány tulajdonában lévő magtárat működteti.
A magtár létrehozásának célja, hogy összegyűjtsék a világ összes terményének magmintáját arra az esetre, ha ember által előidézett vagy természetes folyamatok révén fajok pusztulnának ki.
A japán árpamag-szállítmány az Okajamai Egyetem árpakutató génbankjából érkezett. "Ha bármi történik génbankunkkal, ezek a minták örökre szennyeződnek. Az árpa nemcsak Japán számára fontos, hanem a világ élelmiszerbiztonsága szempontjából is. Vannak olyan fajaink, amelyek száraz éghajlaton és szikes földön is megteremnek" - idézte Szato Kazuhiro professzort a BBC honlapja.
A 10 millió dollárból (majdnem 2 milliárd forintból) megépült, 4,5 millió minta tárolására alkalmas magbankban kezdetben mintegy 100 ország 268 ezer haszonnövényfajának magjait őrizték, mára azonban a világ legnagyobb ilyen jellegű gyűjteményévé nőtte ki magát.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk