Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 18. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Már az anyaméhen belül szüksége van fényre a szemnek

Már az anyaméhen belül szüksége van fényre a szemnek

A testen keresztül átszűrődő, így a méhbe bejutó fénynek nagyon fontos szerepe van a magzat szemének fejlődésében - állapították meg amerikai kutatók. Egereken végzett kísérleti tanulmányuk során ugyanis azt találták, hogy azoknak az újszülötteknek, akiknek anyukája teljes sötétségben töltötte terhességét, másképpen fejlődött a szemük, mint társaiknak - írja a BBC.

A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy csekély mennyiségű fényre már az embriónak is szüksége van ahhoz, hogy a szemben található véredény megfelelően fejlődjön. A kutatók azt remélik, hogy megállapításaikkal közelebb kerülnek a szembetegségek hátterének megértéséhez.

A szervezet belsejében nincs elég fény ahhoz, hogy ott látni lehessen. Azonban csekély mennyiségű fény áthalad mindenki szervezetén.

Most a Kalifornia Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a testen áthaladó fény mennyisége meghatározza a szem fejlődését - legalábbis egereknél. Normális esetében a vérerek hálózata, az embrionális hyaloid érrendszer szerepe az, hogy táplálja a retinát annak kialakulásakor. Ezek a vérerek azonban zavart okozhatnak a látásban, hogyha megmaradnak.

A kutatók azt mondják, ez nem történt meg akkor, amikor az egerek terhességük egészét sötétségben töltötték.

Ez azért érdekes, mert sok emberi szembetegség azért alakul ki, mert ezek a vérerek abnormálisan fejlődnek, ami károsítja a retinát, s ennél fogva a látást is. A legtöbb szembetegség tehát érbetegség. Ez különösen a koraszülötteknél jelent veszélyt.

A fény korlátozza a retinában kialakuló vérerek számát. Amikor egy koraszülöttnél retinopátia alakul ki, a retinában a vérerek szinte korlátlan növekedésnek indulnak, ami megakadályozza a szem normális fejlődését, és súlyos esetben szemkárosodást, sőt akár vakságot is okozhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk