Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. December 06. 20:20, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Mandela halála - Megemlékezés az afrikai csúcstalálkozón Párizsban

Mandela halála - Megemlékezés az afrikai csúcstalálkozón Párizsban

Az elhunyt Nelson Mandelának, az apartheidellenes harc hősének elnökletével vette kezdetét Párizsban a Francois Hollande francia elnök által összehívott értekezlet, amelyen 53 afrikai ország képviselteti magát.

"A világ gyászol. Ma Nelson Mandela lesz az elnöke a csúcstalálkozó munkájának" - mondta az első fekete bőrű dél-afrikai elnök fotója előtt tartott megnyitó beszédében Hollande. Hozzátette: "Halálának másnapján ült össze Afrika itt, Párizsban a biztonsági értekezletre. Ez jelképes és ugyanakkor felelősségteljes".

Párizsban minden közintézményen félárbócra eresztették a zászlókat, s egymást követik a megemlékezések Mandeláról az Elysée-palotában rendezett csúcstalálkozón, amelyet eredetileg azért hívtak össze, mert Franciaország egy éven belül másodszor hajt végre katonai beavatkozást egy afrikai országban, Mali után a Közép-afrikai Köztársaságban.

"Mandela az elnyomással szembeni ellenállás példája, példa a gyűlölettel szembeni megbocsátásra, példa a megpróbáltatásokkal szembeni intelligenciára" - hangsúlyozta a francia elnök, aki szerint Mandela "azért válhatott hőssé világszinten, mert mélyen emberséges és mélyen jó ember volt". "Franciaország megérti a remény üzenetét minden nép számára. Ez az üzenet kötelez, és Franciaország helyette meg fog tenni mindent, amit meg kell tenni a méltóságért. Franciaország Nelson Mandela emléke előtt tiszteleg, Franciaország osztja a (dél-afrikai nép) fájdalmát és valamennyi afrikainak együttérzését fejezi ki" - fogalmazott Hollande.


A csúcstalálkozó résztvevői, köztük negyven afrikai állam- és kormányfő, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy perces csenddel adóztak Mandela emléke előtt. A két napig tartó értekezlet néhány órával azután kezdődött, hogy megindult a francia katonai beavatkozás a Közép-afrikai Köztársaságban, ahova a volt gyarmatosító Franciaország a hét végéig mintegy 1200 katonát küld. Januárban Párizs négyezer katonát mozgósított Maliban a délre törő iszlamista erők feltartóztatására.

Párizsban több afrikai vezető is üdvözölte a francia fellépést Banguiban, köztük Ibrahim Boubacar Keita mali elnök, aki Franciaország gyarmattartó múltjára utalva Párizs "történelmi feladatáról" beszélt. A francia diplomácia számára az anyagilag költséges beavatkozások viszont annak a bizonyítékai, hogy Afrikának is közös védelmi politikára lenne szüksége. "Ahhoz, hogy a sorsát kézbe tudja venni, Afrikának magának kell a biztonságát biztosítania" - hangsúlyozta Francois Hollande a csúcstalálkozón.

Alfa Condé guineai elnök azt mondta: "Meglátjuk, hogyan képesek az afrikaiak megszervezni, hogy magunk is vállalni tudjuk a felelősségünket. Az mindenesetre nem normális, hogy Franciaországnak kelljen tűzoltóként fellépnie a megmentésünkre". Az Afrikai Unió májusban Addisz-Abebában rendezett csúcsértekezletén felmerült egy gyorsreagálású afrikai erő létrehozásának gondolata, s elképzelhető, hogy ezt Párizsban hivatalosan is be fogják jelenteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.

2024. Május 11. 07:02, szombat | Életmód

EU20 - Koncertek, futóverseny, családi programok az évfordulón

Egész napos fesztivállal, benne futóversennyel, koncertekkel, családi programokkal várják a közönséget május 12-én a fővárosi Szabadság téren Magyarország EU-csatlakozásának 20. évfordulója alkalmából.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.