Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Október 12. 05:54, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Magyarországon két kitüntetettje van az EP Európai polgári díjának

Magyarországon két kitüntetettje van az EP Európai polgári díjának

farkas Gábor, az Európa Jövője Egyesület elnöke és a Raoul Wallenberg Egyesület kapta az idén az Európai Parlament (EP) által alapított Európai polgári díjat.

Az Európa Jövője Egyesület elnökét Tabajdi Csaba (MSZP) európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra. A képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy Farkas Gábor európaiságot, hazafiságot és Kecskemét szellemiségét ötvöző mozgalma rendkívül sokat tett a fiatalság fejlődéséért. Az egyesület társelnöke, Kriston Vízi József elmondta, az egyesület több gyermek- és ifjúsági találkozót, kulturális csereutat és rendezvényt szervezett.

A Raoul Wallenberg Egyesületet méltatva Karin Olofsdotter, Svédország budapesti nagykövete kiemelte az egyesületnek az emberi jogok védelméért kifejtett tevékenységét, amellyel életben tartják a vészkorszakban üldözötteket mentő Raoul Wallenberg szellemiségét és örökségét.


A Raoul Wallenberg Egyesületet Herczog Edit (MSZP) európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra. A képviselő beszédében kiemelte, hogy a Raoul Wallenberg Egyesület az 1988-as megalakulása óta sokat tett a kisebbségek védelméért és a toleranciáért.

Az egyesület nevében Sipos András elnök köszönte meg az elismerést, és elmondta, azért küzdenek, hogy a rasszista és antiszemita jelenségek semmilyen formában ne ismétlődhessenek meg. Az Európai Parlament 2008-ban alapította az Európai polgári díjat. Olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek ítélik oda, akik, illetve amelyek hozzájárultak a tagállamok közötti szorosabb integráció kialakulásához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. A díjat Európa-szerte 43 jelöltnek ítélték oda.

Címkék: díj, eu, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.