Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Szeptember 15. 05:08, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

Magyar pályázat a 2019-es nyári Universiadéra

Magyar pályázat a 2019-es nyári Universiadéra

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) benyújtotta pályázatát a 2019-es, XXX. nyári Universiade budapesti megrendezésére.

A MEFS tájékoztatása szerint szombaton Brüsszelben, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) központjában mutatta be a pályázatot Kiss Ádám MEFS-elnök és a magyar kormány részéről Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára. Kiemelték, hogy Budapest korábban már kétszer megrendezte a legnagyobb egyetemi világversenyt: 1935-ben Egyetemi Világjátékokat, 1965-ben pedig az Universiadét, amely az olimpia után a világ második legnagyobb létszámú nemzetközi sporteseménye. Hangsúlyozták, hogy a 2019 augusztusára tervezett sportesemény megrendezéséhez minden szükséges feltétel adott, a már folyamatban lévő, jelentős budapesti sportberuházások a rendezvénytől függetlenül megvalósulnak, és a létesítmények méltó helyszínül szolgálhatnak az Universiadénak.

Budapest mellett Baku és Brazíliaváros jelentkezett a lebonyolításra. A budapesti pályázat egyik erőssége lehet, hogy a fővárosban elindult, illetve tervezett sportberuházások, mint a Puskás Ferenc vagy az FTC-stadion, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusa vagy a Tüskecsarnok elkészülnek a tervezett játékok előtt. Emellett új elemként egy 10 ezer sportoló elszállásolására alkalmas "Universiade-falut" kell megvalósítani, amely az eddigi külföldi tapasztalatok alapján kollégiumi, illetve szociális bérlakásfejlesztés részeként megoldja a továbbhasznosítás kérdését is. A pályázat nagy mértékben épít az esemény felsőoktatási jellegére, és kihasználja azt, hogy - a londoni olimpiához hasonlóan - a versenyeket a város szívében rendeznék meg.


A magyar kormány szerdán elvi támogatásáról biztosította az Universiade-pályázatot, és a hozzá csatolandó miniszterelnöki levél is kiemeli a soron következő tárgyalások fontosságát. A november 9-ei eredményhirdetés előtt, várhatóan októberben a FISU szakemberei a tervezett helyszíneken tesznek látogatást, és felmérik a beruházások állását, a létesítmények képességeit.

A MEFS kiemelte, hogy egy ekkora rendezvény megmozgatja az ország egészét, mivel az Universiade alatt általában mintegy 20 ezer önkéntes, zömében egyetemi hallgató működik közre a versenyeken, és így hozzájárul a sportos életmód népszerűsítéséhez.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.