Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2013. Július 24. 05:10, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Magyar nemesítésű virág a világ dísznövénye 2013-ban

Magyar nemesítésű virág a világ dísznövénye 2013-ban

Magyar nemesítésű virág 2013 dísznövénye, a nemesítést végző Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet szakemberei már a nemzetközi elismeréseket is begyűjthették Dániában.

Mint arról Kasztovszky Zoltán beszámolt, a világ legnagyobb dísznövény-nemesítői és -forgalmazói által évente tartott találkozókon 2012-ben választották meg a Celosia plumosa Arrabonát a 2013-as év hivatalos, nemzetközileg elismert dísznövényévé, az aranyérmet számos szempontot figyelembe véve ítélték oda.

A már korábban kiosztott mintamagvakat egy évig tesztelték, a visszajelzések pedig idén érkeztek meg - mondta az igazgató. Kiemelte: a júliusi konferencián óriási érdeklődést mutattak a növény iránt a világ legnagyobb forgalmazói, így például a globálisan legjelentősebb magforgalmazó amerikai cég, amelyik már az intézet partnere az értékesítésében.

A tengerentúli cég vezetői nemcsak a nagyon pozitív tapasztalatokról számoltak be, hanem arról is, hogy Kínában például külön kampányt szerveznek a magyar dísznövény népszerűsítésére. "De jelentős kapcsolat alakult ki egy japán kereskedelmi társasággal is, velük közös projekt is indul" - tette hozzá Kasztovszky Zoltán.


A dísznövényt az intézet azóta elhunyt kiváló szakembere, Kováts Zoltán nemesítette ki több mint egy évtized munkájával. Az igazgató elárulta, hogy a növény a disznóparéjfélékhez tartozó útszéli gyomból vált világhírűvé. "Pórias származása" azért kapott jelentőséget, mert örökölte az előd szívósságát, rendkívüli szárazságtűrő képességét. "Ezért is lehet a parkok számára ideális a kiváló tulajdonságokkal rendelkező dísznövény, s Kováts Zoltán is kifejezetten erre a célra nemesítette ki" - tette hozzá az ügyvezető.

Kiemelte: a magyar viszonyokhoz "illesztett" növény legfontosabb tulajdonsága, hogy kevés gondozást igényel. A tavalyi, szinte extrém szárazság miatt a más országokból származó virágok elpusztultak, ezek a virágok pedig csak a palánta kiültetésekor igényelnek öntözést, utána már minden harmatcseppet hasznosítani tudnak.

Az egynyári celosia néhány héttel kiültetése után már virágzik és hatalmas bokrokká válva egyenletesen borítja be a területet számos színben pompázva. A folyamatosan, október-novemberig virágzó dísznövény festői színeket varázsol a parkokba, terekre és az Arrabona (Győr római kori neve) abból is különleges, hogy nemcsak a virágai, hanem a levelei is számtalan árnyalatban tündökölnek - fűzte hozzá Kasztovszky Zoltán.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.