Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. November 08. 05:04, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Magyar filmhét lesz Bukarestben

Magyar filmhét lesz Bukarestben

Hetedik alkalommal szervezik meg Bukarestben a Magyar Filmhetet, amelynek keretében bemutatkozik a Mediawawe összművészeti zenei és filmfesztivál.

A román kulturális minisztérium és a Balassi Intézet - Bukaresti Magyar Intézet november 10. és 17. között szervezi meg a román fővárosban a Magyar Filmhetet, amely a két ország kormányainak kulturális együttműködési projektje nyomán valósul meg.

A filmhét programjában nyolc játékfilm, valamint dokumentum- és rövidfilmek szerepelnek. Egyebek között három koprodukciót láthat közönség, a Kincses Réka rendezte Szülőföld, szex és más kellemetlenségek című német-magyar alkotást, a Prikler Mátyás rendezte Köszönöm, jól című magyar-szlovák filmet, valamint a román Vali Hotea rendezte Roxanne című román-magyar koprodukciót.

A filmhét Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című filmjével nyílik és a már említett Roxanne című román-magyar koprodukcióval zárul. Mindkét alkotás közös témája a besúgás, ami Kelet-Európában olyan történelmi, kulturális teher, amelyet húsz éve próbálunk letenni - mondta az igazgató.


Levetítik a Mediawawe 2013 legjobb magyar kisjátékfilmjeit, de egy nemzetközi válogatás is látható lesz az összművészeti fesztiválon bemutatott rövidfilmekből.

Kósa András László elmondta, hogy a Mediawawe-programon belül tartják meg Both Miklós gitárművész háromnapos zenei műhelyét és az ennek eredményeként megvalósuló koncertet a filmhétnek is otthont adó Román Parasztmúzeumban.

Az igazgató emlékeztetett, hogy tavaly a 20. évfordulóját ünneplő marosvásárhelyi Alter-Native Rövidfilmfesztivál volt a Magyar Filmhét vendége, az idén a Mediawawe-et hívták meg, hogy még jobban erősítsék a román és a magyar filmesek közötti együttműködést. Mint mondta, reményeik szerint ezek a találkozások közelebb visznek ahhoz, hogy létrejöjjön egy közös magyar-román filmalap, amely az elképzelések szerint a koprodukciókat támogatná.

A bukaresti Magyar Filmhéten részt vesz meghívottként Hartyándi Jenő, a Mediawawe fesztivál igazgatója, valamint Durst György producer.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.