Városlista
2023. szeptember 21, csütörtök - Máté

Hírek

2012. Január 13. 06:38, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar bankokat minősített le a Fitch - egy IMF megállapodás nem javíthat a bóvli kategórián

Magyar bankokat minősített le a Fitch - egy IMF megállapodás nem javíthat a bóvli kategórián

Négy magyar bankot is leminősített a Fitch Ratings.

Mint ismert a hitelminősítő múlt héten - a szuverén magyar adósosztályzattal együtt - az addigi 'A mínusz'-ról két fokozattal 'BBB'-re rontotta a kereskedelmi adósokra külön érvényben tartott besorolási országplafont.

Csütörtökön pedig bejelentette a hitelminősítő, hogy a CIB Bank Zrt., valamint a K&H Bank hosszú futamú adósosztályzatát is 'BBB'-re módosította 'A mínusz'-ról, negatív kilátással. A hitelminősítő emellett a CIB, a K&H, az Erste Bank Hungary Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. támogatási osztályzatát az eddigi legjobb, 1-es szintről 2-esre rontotta.

A múlt heti szuverén adósbesorolás rontását a Fitch a fiskális és növekedési aggodalmak mellett a finanszírozás egyre erősödő kockázataival indokolta. Közben a Fitch szuverén besorolásokért felelős igazgatója szerint jó lenne egy EU/IMF-megállapodás Magyarországnak, de ez csak az első lépés lenne, de nem jelentené az adósbesorolás kilátásának automatikus javulását, de a helyzetet újra kell majd értékelni.

Mindeközben a magyarországi kitettséggel kapcsolatos piaci aggályok felfelé hajtják az osztrák CDS árazását - közölte a Fitch. A kimutatás szerint az idei első heti európai szuverén átlagon belül a legnagyobb mértékben, 22 százalékkal Ausztria szuverén CDS-díjszabása emelkedett, utána Spanyolország és Magyarország következik 17, illetve 11 százalékos CDS-árnövekedéssel.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 21. 13:00, csütörtök | Belföld

Húszezer laptopot kapnak az iskolák

Mintegy négymilliárd forint értékben - 10-10 ezer laptopot szállít a Delta Technologies 100 százalékos leányvállalata, a Delta Systems Kft. budapesti, Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Somogy és Baranya vármegyei intézményeknek.

2023. Szeptember 21. 11:04, csütörtök | Belföld

Elektromos vezeték szakadása miatt útzár lesz az M1-esen

Felsővezeték szakadás történt az M1-es autópálya felett Tatabánya térségében, melyet azonnal javítani kell.

2023. Szeptember 21. 11:03, csütörtök | Belföld

Esztergomi robbantás - Az ORFK részvétét fejezte ki az elhunyt rendőr hozzátartozóinak

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön közleményben fejezte ki részvétét az Esztergom külterületén történt robbantásban elhunyt rendőr hozzátartozóinak.

2023. Szeptember 21. 11:00, csütörtök | Belföld

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők