Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Január 13. 06:38, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Magyar bankokat minősített le a Fitch - egy IMF megállapodás nem javíthat a bóvli kategórián

Magyar bankokat minősített le a Fitch - egy IMF megállapodás nem javíthat a bóvli kategórián

Négy magyar bankot is leminősített a Fitch Ratings.

Mint ismert a hitelminősítő múlt héten - a szuverén magyar adósosztályzattal együtt - az addigi 'A mínusz'-ról két fokozattal 'BBB'-re rontotta a kereskedelmi adósokra külön érvényben tartott besorolási országplafont.

Csütörtökön pedig bejelentette a hitelminősítő, hogy a CIB Bank Zrt., valamint a K&H Bank hosszú futamú adósosztályzatát is 'BBB'-re módosította 'A mínusz'-ról, negatív kilátással. A hitelminősítő emellett a CIB, a K&H, az Erste Bank Hungary Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. támogatási osztályzatát az eddigi legjobb, 1-es szintről 2-esre rontotta.

A múlt heti szuverén adósbesorolás rontását a Fitch a fiskális és növekedési aggodalmak mellett a finanszírozás egyre erősödő kockázataival indokolta. Közben a Fitch szuverén besorolásokért felelős igazgatója szerint jó lenne egy EU/IMF-megállapodás Magyarországnak, de ez csak az első lépés lenne, de nem jelentené az adósbesorolás kilátásának automatikus javulását, de a helyzetet újra kell majd értékelni.

Mindeközben a magyarországi kitettséggel kapcsolatos piaci aggályok felfelé hajtják az osztrák CDS árazását - közölte a Fitch. A kimutatás szerint az idei első heti európai szuverén átlagon belül a legnagyobb mértékben, 22 százalékkal Ausztria szuverén CDS-díjszabása emelkedett, utána Spanyolország és Magyarország következik 17, illetve 11 százalékos CDS-árnövekedéssel.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.