Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Június 08. 06:07, szombat | Belföld
Forrás: infopest

„Made in USA”- Kínának annyi?

„Made in USA”- Kínának annyi?

A legújabb kutatások szerint napjainkban már nem feltétlenül olcsóbb mindent Kínában gyártatni. Ha a kutatók jóslatai bejönnek, alapjában változhat meg a világgazdaság.

Ralph J. Brodd és Carlos Helou mobiltelefonokban használt lítiumos akkumulátorok termelési költségeit vizsgálta Kínában és az Egyesült Államokban. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy azokban a feldolgozó üzemekben, ahol a munkafolyamatok nagyobb része automatizálva van, nagyobb mennyiségű termékeket állítanak elő és a munkaerő jól képzett, ott a kínai üzemek, a költségek tekintetében szinte semmilyen előnnyel nem rendelkeznek.

Mivel a költségek 80%-át az alapanyag teszi ki és ezek ugyanannyiba kerülnek a két országban, így a munkaerőpiac és a gazdaság fellendítése érdekében az amerikai vállalatoknak érdemes hazájukban dolgoztatni. A szakképzett munkaerő ugyan drágább, de az energiafelhasználás és a logisztikai költségek viszont alacsonyabbak.
Igaz, hogy ezek a kutatások a gazdaság igen kis részét vizsgálták, de mivel a kínai munkaerő drágul, az amerikai ipar pedig folyamatosan automatizálódik, így könnyen lehet, hogy az elkövetkező években nem lesz szüksége a vállalatoknak arra, hogy a termelést a távol-keleti országokba telepítsék.

Ezek a változások hosszú évek alatt fogják kiforrni magukat, viszont hosszútávon nagyban befolyásolhatják a gazdasági viszonylatokat. Kína 2007-re a világ, vezető exportőre lett, a világexport 8%-át birtokolja. Viszont ha az amerikai termelés kivonja magát a távol-keleti szektorból, ez a szám rohamosan csökkenhet.
Persze ezek még csak találgatások, mindenesetre furcsa lesz, ha majd a megvásárolt termékek nagy részén nem a „Made in China” felirat díszeleg.


Réz Réka
forrás: Pénzügyi Szemle

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 15:11, kedd | Belföld

Orbán Viktor: háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz

Háború és béke kérdésében ez a választás sorsdöntő lesz - mondta a miniszterelnök kedden a Mol Poliol Komplexum tiszaújvárosi átadóján.

2024. Május 14. 15:09, kedd | Belföld

Rétvári Bence: Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja az OECD országok átlagát

Magyarországon a 10 ezer lakosra jutó orvosok száma meghaladja a legfejlettebb országok, az OECD-országok átlagát - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Érden.

2024. Május 14. 15:06, kedd | Belföld

Nagy István: közös érdek a magyar bor sikere

2024. Május 14. 15:05, kedd | Belföld

Nagy Márton: az elektromos autózás jelenti a jövőt