Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. December 04. 05:23, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Londoni elemzők: fél százalék alatt lehet az év végi magyar infláció

Londoni elemzők: fél százalék alatt lehet az év végi magyar infláció

Fél százalék alá süllyedhet az idei év végére az éves összevetésű infláció Magyarországon.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői a közép- és kelet-európai térség, valamint néhány más felzárkózó gazdaság inflációs kilátásairól összeállított prognózisukban közölték, hogy 2013 végére 0,4 százalékig süllyedő tizenkét havi magyar inflációt várnak, elsősorban a közműdíj-csökkentések dezinflációs hatása miatt.

A GS londoni elemzői szerint a jelenleg érvényes londoni piaci konszenzus, amely a ház becslésénél sokkal magasabb, 1,8 százalékos magyarországi éves inflációt valószínűsít az idei év végére, eddig figyelmen kívül hagyta a háztartási közműdíjak csökkentésének hatásait.

A cég az általa vizsgált országcsoportban - amelybe beletartozik Magyarország mellett Lengyelország, Csehország, Oroszország, Törökország, Izrael és Dél-Afrika is - Magyarországon várja messze a legalacsonyabb inflációt 2013 végén. A közeli régión belül a Goldman Sachs londoni szakelemzői Lengyelországban 1,5, Csehországban 1,4, Oroszországban 6,2 százalékos tizenkét havi, teljes kosárra számolt inflációs ütemet jósolnak az idei év végére.


A közműdíj-csökkentések más nagy londoni házak előrejelzései szerint is jóval 1 százalék alá viszik az éves összevetésű magyar inflációt az idén, ám több citybeli cég távlati előrejelzése - nem utolsósorban éppen a 2013-ra várt inflációs mélypont később belépő bázishatásai miatt - 2014-ben jelentősen megugró inflációs ütemet és jó eséllyel jegybanki kamatemelést is valószínűsít.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének szakelemzői friss prognózisukban azt jósolták, hogy az éves összevetésben számolt idei negyedik negyedéves átlagos magyarországi infláció a várakozásoktól messze elmaradó októberi ütem után valószínűleg akár egy teljes százalékponttal is alacsonyabb lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenleg érvényes előrejelzésében szereplő 1,9 százaléknál.

A JP Morgan a maga részéről azt valószínűsíti, hogy decemberben és januárban mindössze 0,3-0,5 százalékos lesz a tizenkét havi inflációs ütem, és a ház várakozása szerint a jövő év egészében is csak 1,7 százalékos lesz az átlagos infláció Magyarországon. A cég londoni elemzői ugyanakkor azzal is számolnak, hogy 2014 decemberében a belépő éves bázishatások miatt 3 százalékig gyorsul vissza a tizenkét havi inflációs ütem. Az általuk felvázolt inflációs pálya alapján új alapeseti előrejelzési forgatókönyvet is kidolgoztak a magyar monetáris politika várható pályájára. Eszerint a magyar jegybank 2014 első negyedévében 2,70 százalékig csökkenti, 2014 végére 3,00 százalékig emeli vissza alapkamatát.


A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői minapi helyzetértékelésükben közölték, hogy 2,60 százalékon várják az MNB-alapkamat mélypontját, abból a feltételezésükből kiindulva, hogy az MNB "komfortzónája" a 2,50-3,00 százalék közötti alapkamat-sávba süllyedt.

Változatlanul szerepel ugyanakkor a Morgan Stanley előrejelzésében, hogy az MNB 2014 végén emeli alapkamatát az infláció várható gyorsulása miatt, és azért is, mert a közép- és kelet-európai térség más jegybankjai valószínűleg szintén hozzákezdenek monetáris politikájuk normalizálásához. A Morgan Stanley londoni közgazdászainak erre alapozott új előrejelzése szerint 2014 végére a magyar jegybanki alapkamat 3,25 százalékra emelkedik vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.