Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Augusztus 15. 21:50, szerda | Belföld
Forrás: MTI Fotó: Kászoni László

London 2012 - Hősként ünnepelték Pars Krisztiánt Szombathelyen

London 2012 - Hősként ünnepelték Pars Krisztiánt Szombathelyen

Hősöknek kijáró ünneplésben részesítették szerdán este szűkebb hazájában, Szombathelyen a Londonban olimpiai bajnok Pars Krisztián kalapácsvetőt, valamint Hatos Gábor és Ligeti Dániel szabadfogású birkózót.

A városházáról indult menetet a Savaria Legio katonái vezették fel, Pars egy kétkerekű római harci kocsin, egy "bigán" tette meg az utat a főtérig úgy, hogy a Haladás dobószakosztályának utánpótláskorú versenyzői kísérték. A menetben olimpikon társai következtek, őket Hende Csaba honvédelmi miniszter és Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere követte.
A rendezvénytéren felállított színpadhoz érve aranyszínű konfetti eső hullott a sportolókra, a kivetítőn pedig a londoni játékok képei peregtek. Puskás Tivadar köszöntőjében arról beszélt, hogy az olimpikonok nagy dicsőséget szereztek Szombathelynek és Magyarországnak.
A főszereplők és edzőik sorban felidézték a felkészülés és a verseny emlékeit, és köszönetüket fejezték ki mindazoknak, akik segítették őket, szurkoltak nekik. Pars azt is megemlítette, hogy a férfi kézilabda-válogatott Izland elleni negyeddöntőjét a helyszínen drukkolta végig, és rekedtre kiabálta magát a hosszabbítás végén.
Az ünneplés során sok szó esett a 2009-ben elhunyt Németh Pálról, a szombathelyi "dobópápáról", Pars Krisztián mesteréről, az olimpiai bajnok jelenlegi edzőjének, Németh Zsoltnak az édesapjáról is. Levetítettek egy filmet, amelyben a még ifjúsági korú Parsról mint a sportág reménységéről beszélt Németh Pál.
A sportolókat és edzőiket a város nevében oklevélben és elismerésben részesítette Puskás Tivadar polgármester, majd Hende Csaba honvédelmi miniszter parancsát olvasták fel. Pars Krisztián teljesítményéért és helytállásáért megkapta a Hazáért elismerő címet, Németh Zsoltnak pedig dísztőrt adományozott a tárcavezető.
Hende Csaba köszöntőjében úgy fogalmazott: Pars Krisztián, aki civilként részesült a legmagasabb honvédelmi kitüntetésben, példát mutatott nemcsak a magyar katonáknak, a fiataloknak, hanem valamennyi honfitársának, s nagy dicsőséget szerzett Magyarországnak.

Pars Krisztián, aki a 2012-es londoni nyári olimpián kalapácsvetésben bajnoki címzett szerzett, átöleli barátnőjét a tiszteletére a szombathelyi Fő téren rendezett ünnepségen | Fotó: Kászoni László

Címkék: Olimpia-London2012

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk