Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Szeptember 15. 07:30, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - fotó: illusztráció

Lépfenés szarvasmarhák Békésben - megelőzésre hívja fel a figyelmet a Nébih

Lépfenés szarvasmarhák Békésben - megelőzésre hívja fel a figyelmet a Nébih

A kérődzők lépfene elleni megelőző vakcinázására hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután szeptemberben két lépfene-gyanús szarvasmarha megbetegedés volt Békés megyében.

A hivatal szerdai közleménye szerint a beteg állatokat lépfene szempontjából magas kockázati besorolású legelőn legeltették. A két érintett csordában vágás az elmúlt időszakban nem történt, így jelenleg élelmiszerlánc-biztonsági kockázat nincs - szögezte le a Nébih.

A szeptember elején észlelt fertőzés feltételezett forrásának területét lezárták, az állatoknál megfigyelési zárlatot, forgalmi korlátozást, kötelező vakcinázást, illetve újabb megbetegedés esetén az érintett állatok kötelező gyógykezelését rendeltek el. A második esetet még vizsgálják, ha a betegséget a végső laboreredmények megerősítik, akkor ugyanezeket az intézkedéseket hajtják majd végre.

Kiemelték, hogy a lépfene járványkitörések elkerülése érdekében fontos a betegség által leginkább veszélyeztetett kérődzők (juh, kecske, szarvasmarha) megelőző vakcinázása, amihez állami támogatás is igénybe vehető.

A közlemény szerint 2014-ben 14 regisztrált, tavaly pedig 3 felderített lépfene járványkitörés volt.

A lépfene baktérium okozta állatbetegség, amely állatról emberre is terjedhet. A betegség állatról állatra közvetlenül általában nem terjed, az állatok legtöbbször legelés közben a takarmánnyal vagy a rossz minőségű vízzel veszik fel a baktérium rendkívül ellenálló, spórás formáját.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során