Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 03. 11:30, szerda | Helyi
Forrás: MTI

Lemondott a TakarékBank elnök-vezérigazgatója

Lemondott a TakarékBank elnök-vezérigazgatója

Lemondott tisztségéről a TakarékBank elnök-vezérigazgatója július 2-án, Csicsáky Péter munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését kezdeményezte, melyet a bank felügyelő bizottsága kedden elfogadott.

A bank a lemondás okát nem indokolta. A közlemény szerint az elnök-vezérigazgatói munkakörhöz nevesített feladatok és funkciók ellátásával Szabó Levente vezérigazgató-helyettest bízta meg a felügyelő bizottság.

Csicsáky Péter 1994-ben csatlakozott a TakarékBankhoz, 2001-től töltött be vezérigazgatói, majd 2010-től elnök-vezérigazgatói pozíciót. Az Országgyűlés múlt hét csütörtökön fogadta el a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot, amelyet két nappal korábban nyújtott be a kormány.

A törvény elfogadása miatt a 105 tagot tömörítő Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ), amelynek központi bankja a TakarékBank, jogorvoslatért a köztársasági elnökhöz fordult. A szövetség szerint az integrációs törvény több ponton súlyosan sérti az Alaptörvény egyes rendelkezéseit, valamint a takarékszövetkezeti közösség érdekeit.

Még a törvény elfogadása előtt Demján Sándor az OTSZ elnökeként levelet írt Orbán Viktornak, arra kérve a kormányfőt, hogy vonja vissza a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényjavaslatot, és kezdeményezzen azonnali konzultációt a szövetkezetek képviselőivel. Az Origo birtokába került, június 26-i keltezésű levélben - amelyet az OTSZ elnökségének tagjai és ügyvezetője is aláírtak - Demján Sándor azt írta: a takarékszövetkezetek megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a kormány lényegében titokban, minden érdemi előzetes egyeztetés nélkül, rendkívüli sürgősségi tárgyalást kérve beterjesztette a törvényjavaslatot. Demján szerint ez ellentétes azokkal a tárgyalásokkal, amelyek az MFB és a takarékszövetkezeti vezetők között zajlottak akkor, amikor a Takarékbank kisebbségi tulajdonának állami átvételéről tárgyaltak, és azzal is szembe megy, amit korábban Orbán Viktor jelzett a takarékszövetkezetek jövőjéről.

A kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt jogszabály célja a takarékszövetkezeti szektor átalakítása, amelyet a törvény preambuluma szerint az indokol, hogy a szektor tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő, és félő, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes.

Az átalakítás során az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez, amit a szektor átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére fordít, majd pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni kívánja. A kormány az újjászervezésre 100 milliárd forintot biztosít.

A törvény hatályba lépésének napján létrejön a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, amelynek tagja a szövetkezeti hitelintézet, a Takarékbank Zrt., valamint az MFB. A Takarékbank Zrt. alaptőkéje legalább 3 milliárd 389 millió 704 ezer forint, a bankban a Magyar Posta törzsrészvény jegyzésével szerez tulajdont.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni