Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Március 22. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Lemondott a francia belügyminiszter a lányai foglalkoztatása miatt indult vizsgálat nyomán

Lemondott a francia belügyminiszter a lányai foglalkoztatása miatt indult vizsgálat nyomán

Lemondott kedden Bruno Le Roux francia belügyminiszter, miután ügyészségi vizsgálat indult a lányainak feltételezhetően fiktív parlamenti foglalkoztatása ügyében.

Rövid nyilatkozatában a belügyminiszter elmondta, hogy a lányai foglalkoztatása legális és valós volt, de szeretné megőrizni a kormány feddhetetlen működését.

"Megerősítem, hogy tisztességesen jártam el. A (lányaim) szerződései ténylegesen végrehajtott munkáknak felelnek meg. De semmiképpen sem szeretném, ha ez a csúsztatásokon alapuló vita hatással lenne a kormány munkájára" - mondta a Párizshoz közeli Bobignyban a belügyminiszter. Hozzátette: "Felelősségem, hogy teljesen megőrizzem a kormány működését. Ezért nyújtottam be a köztársasági elnöknek a lemondásomat".

Bruno Le Roux-t 2016. december 6. óta töltötte be a belügyminiszteri tisztséget. Utódának a 39 éves Matthias Fekl eddigi külkereskedelmi államtitkárt nevezte ki Francois Hollande államfő.

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség hivatalból indította el az előzetes eljárást, a TMC francia tévécsatorna előző napi hírműsorának értesülése alapján, s a korrupcióellenes központi hivatalra bízta a nyomozást.

A Quotidien című műsor információi szerint Le Roux két lánya 15, illetve 16 éves koruktól asszisztensi munkára voltak bejelentve apjuk mellett, aki miniszterségét megelőzően a kormányzó szocialisták nemzetgyűlési frakcióját vezette. A két lánnyal 2009 és 2016 között összesen 24, határozott idejű munkaszerződést kötött az apjuk. A politikus két lánya körülbelül 55 ezer eurót (mintegy 17 millió forint) keresett így az évek folyamán. Le Roux meg is szólalt a műsorban, és azt mondta, hogy nyaranta, illetve más iskolai szünetekben alkalmazta lányait, soha nem volt állandó megbízásuk.

A családtagok alkalmazása nem tilos a nemzetgyűlési képviselők és a szenátorok számára, megközelítőleg húsz százalékuk a hozzátartozóját alkalmazza.



A problémát a Quotidien szerint az jelenti, hogy a határozott idejű megbízások mindkét lány esetében átfedést mutatnak olyan időszakokkal, amikor az egyikük Belgiumban volt szakmai gyakorlaton, másikuk pedig egyetemre járt, így nem volt lehetséges, hogy közben a nemzetgyűlésben is dolgozzanak.

A miniszter kabinetje szerint a lányok teljesítették a szerződésben foglaltakat, távmunkában vagy túlórában teljesítették feladataikat.

A családtagok foglalkoztatása azért került a figyelem középpontjába Franciaországban, mert Francois Fillon konzervatív elnökjelölt ellen vádat emeltek egy hasonló ügyben. A gyanú szerint képviselőként papíron asszisztensként alkalmazta feleségét, szenátorként pedig a két gyerekét, s így a Fillon család mintegy egymillió eurót vett fel, de a családtagok feltételezhetően ténylegesen nem végeztek érdemi munkát.

Hírmagyarázók szerint a leköszönő szocialista államfő azért "áldozta" fel a belügyminiszterét, hogy példát mutasson a jobboldalnak és megnehezítse Francois Fillon helyzetét, aki miután a jobboldal novemberi jelöltállító előválasztásán közel 5 milliós részvétel mellett elsöprő győzelmet aratott, és januárban még favoritnak számított, a családja ügyében indult vizsgálat nyomán a harmadik helyre csúszott vissza a felmérésekben, s a jelenlegi állás szerint nincs esélye bejutni az elnökválasztás második fordulójába.

A szocialista kormányzat 2013-ban, az adócsalás és pénzmosás miatt Jérome Cahuzac volt költségvetési miniszter botrányát követően hozta létre azt az új hatóságot, amely az illetékes állami szervek segítségével és az érintettek meghallgatásával ellenőrzi a mintegy kilencezer közéleti személyiség kézzel kitöltött vagyonnyilatkozatát, s kéri a dokumentum korrigálására azokat, akik jóhiszeműen tévedtek, illetve feljelentést is tesz a feltételezett csalók ellen. Már több visszaélést sikerült leleplezni, köztük egy államtitkár ügyét, aki késve fizette be az adóját, és ezért kénytelen volt a kormányból távozni, tucatnyi esetben pedig bírósági eljárás is indult pontatlan adóbevallások, valamint okirat-hamisítások miatt.

A francia sajtó úgy értesült, hogy a belügyminiszter nem tüntette fel a vagyonbevallásában, hogy a lányait alkalmazta parlamenti asszisztensként, miközben a többi asszisztens neve és fizetése szerepelt a dokumentumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése