Városlista
2023. szeptember 21, csütörtök - Máté

Hírek

2012. Január 14. 07:04, szombat | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Lecsapott az euróövezetre az S&P

Lecsapott az euróövezetre az S&P

Kilenc euróövezeti tagállamot minősített le pénteken a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy az eddig hozott válságintézkedések nem elégségesek a pénzügyi problémák kezeléséhez.

A hitelminősítő megvonta a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-besorolást Franciaországtól – a második legnagyobb valutauniós gazdaságtól – és Ausztriától, Portugáliának Magyarországénál gyengébb, nem befektetési ajánlású besorolást adott, Németország „AAA” osztályzatát viszont megerősítette.

A nemzetközi hitelminősítő a pénteki európai és amerikai tőzsdezárások után jelentette be hivatalosan a leminősítéseket, amelyek híre azonban már órákkal korábban elterjedt a piacokon. Franciaország leminősítésének tényét az S&P bejelentése előtt nem sokkal Francois Baroin francia pénzügyminiszter már nyilvánosságra hozta, majd a francia kormány tagjai válságtanácskozásra gyűltek össze.

A Standard & Poor's egy fokozattal „AA plusz”-ra minősítette vissza Franciaország államadós-besorolását, amelyet – 14 másik euróövezeti országéval együtt – december 5-én vett negatív kihatású felülvizsgálat alá. Olaszország osztályzatát két fokozattal az eddigi „A” sávból a már csak gyenge befektetői „BBB plusz”-ra rontotta a cég.

Alattunk Portugália

A londoni idő szerint péntek éjjel közzétett teljes lista szerint az S&P két fokozattal rontotta – Olaszország mellett – Ciprus, Portugália és Spanyolország hosszú futamidejű szuverén adósságainak besorolásait, és egy fokozattal Ausztria, Franciaország, Málta, Szlovákia és Szlovénia hosszú lejáratú államadós-osztályzatait. Portugáliát a cég az eddigi „BBB mínusz”-ról két osztattal a már nem befektetési ajánlású „BB” szintre sorolta vissza. Az új portugál osztályzat egy fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországnak december végén megadott besorolásnál. A Standard & Poor's december 21-én az addigi „BBB mínusz”-ról egy fokozattal a nem befektetői sáv felső szélét jelentő „BB plusz”-ra minősítette át a hosszú távú magyar szuverén deviza- és forintadósság osztályzatait.

Az S&P pénteken megerősítette Belgium, Észtország, Finnország, Németország, Írország, Luxemburg és Hollandia hosszú futamú minősítéseit. A hitelminősítő egyben megszüntette valamennyi érintett ország negatív felülvizsgálatát, viszont a leminősített államadósok besorolásaira – Szlovákia kivételével – további osztályzatrontás távlati lehetőségére utaló negatív kilátást léptetett érvénybe. Ciprus hosszú távú besorolásait a december 5-én bejelentett felülvizsgálat nem érintette, mert ennek az országnak a hosszú távú osztályzatai akkor már negatív figyelőlistán voltak.

Görögországra azért nem jelentett be negatív felülvizsgálatot a múlt hónapban cég, mert az akkori indoklás szerint a görög „CC” besorolás – a világ legrosszabb szuverén osztályzata – egyébként is a rövidesen bekövetkező törlesztésképtelenné válás „viszonylag magas kockázatát jelzi”.

További romlást várnak

Az euróövezeti országok közül jelenleg csak Németország és Szlovákia osztályzatainak kilátása stabil, a többieké negatív. A Standard & Poor's a péntek éjjeli leminősítésekhez fűzött elemzésében kiemelte: a negatív kilátások „legalább egy a háromhoz esélyt” jeleznek arra, hogy az érintett országok besorolásai még az idén vagy 2013-ban ismét romlanak. Az eurótagállamok közül az S&P most már csak négyre – Németországra, Finnországra, Hollandiára és Luxemburgra – tart érvényben „AAA” besorolást.

A pénteki leminősítések egyben azt is jelentik, hogy Németország maradt az euróövezeti pénzügyi mentőrendszer (EFSF) egyetlen „AAA” besorolású nagy garantáló országa. Ebből a szempontból különösen súlyos fejlemény a francia „AAA” besorolás megvonása, mivel Franciaország volt eddig az EFSF másik legnagyobb, „AAA” osztályzatú garanciavállalója. Elemzők szerint a mentőmechanizmus Franciaország leminősítése nyomán valószínűleg nehezebben – vagy legalábbis kedvezőtlenebb kondíciókkal – lesz képes finanszírozást felhajtani a piacról a gyengébb helyzetű tagállamoknak, elsősorban az Írországnak, Portugáliának és Görögországnak szánt segélycsomagokhoz.

A leminősítés indoklásában a Standard & Poor's közölte: a tavaly december 9-i EU-válságcsúcs eredményei és az azóta elhangzott politikusi nyilatkozatok nyomán a cég véleménye az, hogy az értekezleten elért megállapodás nem hozott olyan mértékű áttörést, amelyre az euróövezet pénzügyi problémáinak teljes körű kezeléséhez lett volna szükség. A Standard & Poor's szerint emellett a politikai megállapodás nem nyújt elegendő további forrást, sem megfelelő működési rugalmasságot az euróövezeti mentőmechanizmusok megerősítésére, és nem biztosít elégséges támogatást a megnövekedett piaci feszültségeknek kitett szuverén adósok számára.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 20. 09:50, szerda | Külföld

Az ENSZ-t kritizálta Zelenszkij

Az ENSZ Közgyűlésének terme sok háborút látott már, de a szervezet nem bizonyult aktív védelmezőnek agressziók esetében - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ 78. ülésszakán elmondott beszédében kedden.

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Szlovákia sem szünteti meg a gabonaimport korlátozását

Az ukrán gabona behozatalára vonatkozó korlátozások fenntartása miatt a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) beadott ukrán panasznak nincs jogalapja, Szlovákia nem szünteti meg az embargót

2023. Szeptember 20. 06:00, szerda | Külföld

Bild: a német belügyminiszter szavazati jogot adna a menekülteknek

Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter szavazati jogot adna a Németországban élő külföldieknek - írta a Bild című német lap kedden a szociáldemokrata párt (SPD) Hessen tartományi szervezetének választási programja alapján.

2023. Szeptember 19. 06:00, kedd | Külföld

Vlagyimir Putyin: az orosz gazdaság helyreállt