Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2013. Október 26. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Le akarnák járatni Magyarországot a svédek?

Le akarnák járatni Magyarországot a svédek?

Hamisnak és rosszindulatúnak tartja a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azt a filmet, amelyet szerda este mutatott be Magyarországról a svéd közszolgálati televízió. Kumin Ferenc azt mondta: nemcsak helyreigazítást, hanem megkövetést is várnak az alkotóktól.

Október 23-án, vagyis a magyar nemzeti ünnepen mutatta be a svéd közszolgálati televízió a Magyarországról szóló filmet. A 28 perces videó az interneten is megtalálható. Főként olyan felvételeket látni, amelyek radikális szervezetek és szélsőséges csoportok korábbi, több esetben évekkel ezelőtti rendezvényén készültek. Ezeket úgy vágták össze, mintha általános jelenség lenne, hogy szélsőségesek masíroznak az utcákon.

A filmben a magyar politikai helyzetről az ellenzéki rendezvényeken műsorvezetőként feltűnő Dopeman, a Társaság a Szabadságjogokért egyik ügyvédje, Alföldi Róbert, Tarr Béla és Heller Ágnes mondja el a véleményét.

A filozófusnak ma nyílt levelet írt a nemzetközi kommunikációért felelős helyettes államtitkár. Kumin Ferenc több kijelentésének pontosítására kérte Heller Ágnest. A filmről azt írta: Magyarországot egyoldalúan bemutató, a lejárató szándékot még csak leplezni sem próbáló alkotás. Hozzátette: a magyar kormány tiltakozni fog az alkotóknál a film hamis állításai miatt. 'Én egy megkövetést szeretnék tőlük kérni, ami azért több mint egy egyszerű helyreigazítás. Azt hiszem, hogy ez egy olyan sértő, olyan bántó, olyan hamis, olyan rosszindulatú anyag volt, amit nem lehet csak egy helyreigazítással elintézni. Várom, hogy megkövetés legyen a következménye ennek. Azt kérem a kint dolgozó diplomatáinktól is, hogy mindent kövessenek el annak érdekében, hogy ez valóban meg is történjen' – mondta Kumin Ferenc, a nemzeti kommunikációért felelős helyettes államtitkár.

A svédországi magyarokat is megdöbbentette a film. Azt mondják: ismerőseik kérdéseire alig győzték cáfolni az elhangzott vádakat. 'Hát megint mi van nálatok? Nagyon nehéz ezt megválaszolni és nagyon nehéz mondjuk egy olyan műsorral, amely főműsoridőben egész Svédországban megy és nagy nézettségnek örvend felvenni a harcot' – mondta Bihari Szabolcs, a Svédországi Magyarok Egyesületének elnöke.

A Híradó szerette volna a készítőktől megkérdezni: kinek a segítségével forgattak Budapesten és mikor itt jártak valóban olyannak látták-e az országot, mint amilyennek a filmben bemutatják. Későbbre ígértek választ.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.