Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 13. 14:09, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Áldozatonként 30 év börtön a tömeggyilkos katonának

Áldozatonként 30 év börtön a tömeggyilkos katonának

6600 évi börtönbüntetésre ítéltek egy volt katonát Guatemalában, aki 1982-ben részt vett egy több mint 200 ember életét követelő tömegmészárlásban.

Pedro Pimentelt tavaly az Egyesült Államok adta ki Guatemalának, hogy gyilkosságért és emberiesség elleni bűncselekményért feleljen a bíróság előtt. Az 55 éves férfi az ötödik olyan egykori katona, akit az 1960-ban kirobbant guatemalai polgárháború idején történt Las Dos Erres-i vérfürdőért ítéltek el. A bíróság tavaly augusztusban döntött a másik négy vádlott ügyében.

A szóban forgó katonák 1982. december 7-én egy gerillák utáni hajtóvadászatban betörtek a Petén tartomány északi részén Las Dos Erres településre, ott megöltek 201 nőt, férfit és gyereket, majd a holttesteket egy kútba dobták. A többi vádlotthoz hasonlóan Pimentelre – aki a Kaibiles elitalakulat tagjaként teljesített szolgálatot – is minden egyes áldozat után 30 évi börtönt szabtak ki, valamint emberiesség elleni bűncselekményért még további 30 évi szabadságvesztéssel sújtották.

A bíróság előtt Pimentel tagadta, hogy részt vett volna a mészárlásban, állítása szerint 1982 novemberében elhagyta a térséget. Az 55 éves férfi ellen az egyik katonatársa vallott, akit szintén elítéltek.

Az 1960 és 1996 közötti guatemalai polgárháborúban mintegy negyedmillióan haltak meg vagy tűntek el. A belső konfliktus legvéresebb, 1982–83-as szakasza idején az országot irányító José Efraín Ríos Montt ellen januárban kezdődött büntetőper.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.