Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2013. Október 18. 05:17, péntek | Helyi
Forrás: MTI

Lawrence Foster vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat

Lawrence Foster vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat

Lawrence Foster ismét fellép Budapesten, a világhírű karmester október 26-án a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) Beethoven- és Enescu-műsorát vezényli a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Elsőként a brazil Cristina Ortiz előadásában Beethoven IV., G-dúr zongoraversenye szólal meg. Videóinterjújában a zongoraművész elmondta, hogy a szimfonikus zenekart egyenrangú partnernek tartja. Örömét fejezte ki, hogy ismét Lawrence Fosterrel dolgozhat, mert úgy érzi, hogy a karmester teljes bizalmát élvezi.

A zongoraművész arról is beszélt, hogy szívesen játssza a IV. zongoraversenyt, hiszen e mű szólóit 1807 márciusában Beethoven maga játszotta Lobkowitz herceg palotájában, Bécsben. Sokan ennek tulajdonítják a versenymű zongoraszólamának rögtönzésszerű anyagát. A mű leghíresebb második tételét Liszt jellemzése nyomán "Orfeusz és az alvilági hatalmak vitájaként" tartja számon az utókor.

A filharmonikusok vendégművésze, a brazil Cristina Ortiz úgy gondolja, hogy miközben a darab messze van a "beethoveni zeneként" ismert világtól, mégis ez talán Beethoven leglíraibb műve.


Cristina Ortiz akkor robbant be a nemzetközi zenei életbe, amikor 1969-ben aranymedált nyert a rangos Van Cliburn-versenyen. A Londonban élő zongoraművésznő Párizsban tanult, majd Rudolf Serkinnél a nagy hírű Curtis Institute of Music növendékeként tökéletesítette tudását - emlékeztetett Bukta Julianna, az NFZ sajtómenedzsere.

A koncert második felében Enescu III. szimfóniáját adja elő a zenekar a román zeneszerző specialistájaként ismert Foster vezényletével. Lawrence Foster 1998 és 2001 között a bukaresti Enescu Fesztivál művészeti vezetője volt, nála többet talán senki nem tett a zeneszerző szimfonikus zenéjének nemzetközi népszerűsítéséért - tette hozzá Bukta Julianna. A III. szimfóniát harminchét éves korában, 1918-ban komponálta Enescu különleges előadó-együttesre: a zenekar mellett nemcsak kórus, hanem zongora is szerepet kap a műben.

A román szülők gyermekeként az Egyesült Államokban született és nevelkedett Lawrence Foster 2002-től 2012-ig vezette a portugál Gulbenkian Zenekart, jelenleg pedig a Marseilles-i Filharmonikusok zeneigazgatója. Nemcsak szimfonikus koncerteket dirigál, például Kodály és Ligeti műveit, hanem keresett operakarmester is, gyakran vezényel Hamburgban, San Franciscóban vagy Monte Carlóban is.

Címkék: koncert, kultúra, zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 17:39, péntek | Életmód

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:44, péntek | Kék hírek

Halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét Aszódon találták meg

Rabszolgaként dolgoztatták és halálra verték azt a nőt, akinek a holttestét április 28-án találták meg járókelők Aszódon, az ügyben négy ember ellen indult eljárás