Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Január 25. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Lassú egészségügyi közbeszerzések

Lassú egészségügyi közbeszerzések

Hét központosított közbeszerzési eljárást bonyolított le, ezzel összesen több mint hétmilliárd forintot spórolt meg a kórházaknak az elmúlt két évben fenntartójuk, a GYEMSZI. Ez azonban még messze van a remélt tízmilliárdos nagyságrendű megtakarítástól, amire, tekintettel a kórházi kassza szűkösségére, valóban nagy szükség lenne - írja a Világgazdaság.

Villamosenergiát, gázt és gyógyszert szerzett be országos szintű központosított beszerzéssel eddig az államosított kórházak számára fenntartójuk, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet. Az eljárások nyomán a korábbi beszerzési árakhoz képest összesen valamivel több, mint hétmilliárd forint megtakarítást ért el. Jelenleg egy gyógyszerközbeszerzés még folyamatban van, amivel 2,3 milliárd forintos megtakarítás érhető el.

A GYEMSZI tájékoztatása szerint 2012-ben a földgáz központi közbeszerzésével 14 százalékos árcsökkentést, 0,7–1 milliárd forintos megtakarítást realizáltak. 2013-ban az egy évvel korábbinál már csak 5,6 százalékkal sikerült lejjebb vinni az árat, amivel további 300 milliót tartott meg az intézmények kasszájában.
A csak néhány intézményre kiterjedő 2012-es villamosenergia-vásárlás mindössze 119 millió forint spórolást eredményezett, egy évvel később a 102 intézményre kiírt közbeszerzéssel 700 millió forintot fogtak.

Hatékonyabbnak bizonyultak a gyógyszervásárlások: a kórházak ez irányú kiadásai az elmúlt két év során összesen valamivel több, mint 3 milliárd forinttal mérséklődtek. Az első két körben meghirdetett eljárásokban 29, illetve 25 százalékkal, 2013-ban 33,9 százalékkal alacsonyabb áron jutottak hozzá több tucatnyi fontos medicinához az intézmények.

Miután a kórházak államosítását követően az egészségügyi kormányzat, illetve konkrétan a GYEMSZI elkezdte a központosított közbeszerzéseket, több tízmilliárdos megtakarítást vizionáltak. Az eddig realizált hétmilliárd forint a kórházak dologi kiadásait tekintve sem túl jelentékeny összeg. A kórházak 2012-ben és 2013-ban összesen 384 milliárd forintot fordíthattak dologi kiadásokra, a 7 milliárd ennek még a két százalékát sem éri el.

Ennek egyik oka, hogy a GYEMSZI-nek is tanulnia kell(ett) a közbeszerzést, nem véletlen, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság több alkalommal is elmeszelte az intézet által kiírt eljárást. A remélt nagy megtakarítás elmaradásának másik oka, hogy a kórházakban használt gyógyszerek még korántsem teljes köre érintett a közös közbeszerzésben, a jelentős tételnek számító orvostechnikai eszközöknél, fertőtlenítőszereknél pedig még egyetlen eljárást sem bonyolítottak le.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben